Bugetul de stat pentru 2018, adoptat

0

Proiectul bugetului de stat pentru anul 2018 a fost adoptat, vineri, de plenul Parlamentului.

În favoarea proiectului bugetului de stat au votat 255 de parlamentari, iar 95 au fost împotrivă.

Tot vineri, Parlamentul a adoptat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2018, cu 255 de voturi pentru şi 90 împotrivă.

Proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei.

„Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht”, preciza Guvernul, după aprobarea proiectului de buget pe 2018, care a fost transmis Parlamentului spre dezbatere şi vot pe 6 decembrie.

În buget sunt prevăzute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari faţă de 2017, fiind pentru prima dată când PIB-ul României va depăşi nivelul de 200 miliarde euro.

„Din cele 30,9 miliarde lei venituri suplimentare, 21,1 miliarde lei vor merge către bugetul Sănătăţii, care va avea o creştere de 17% faţă de 2017, bugetul Educaţiei, care va avea o creştere de 16%, şi bugetul alocat investiţiilor, care va avea o creştere de 42%”, preciza Guvernul la data aprobării proiectului de buget.

Totodată, în proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanţă pentru toţi salariaţii din sistemul public, creşterea salariului minim şi mediu net în întreaga economie (public şi privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% şi a pensiei minime cu 23%.

În Comisiile de buget-finanţe şi în plenul Parlamentului, în cadrul dezbaterilor proiectului de buget, au fost adoptate câteva amendamente de suplimentare a bugetelor câtorva ordonatori de credite.

La bugetul Ministerului Educaţiei a fost admis un amendament care se referă la alocarea sumei de 1.200.000 de lei pentru reabilitarea Palatului Copiilor din Iaşi, precum şi a sumei de 400.000 de lei pentru un centru de formare a cadrelor didactice de pe strada Octav Botez din Iaşi. Propunerile au fost susţinute de preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, social-democrata Camelia Gavrilă.

La bugetul SGG, parlamentarii au admis un amendament de suplimentare de la 110.250.000 lei la 115.763.000 lei a fondurilor alocate la capitolul „Sprijinirea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, altele decât cele care primesc subvenţii de la bugetul de stat”.

Bugetul SRR a fost majorat cu 3 milioane de lei pentru asigurarea drepturilor salariale acordate personalului artistic din cadrul Formaţiilor Muzicale Radio, iar bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pe anul 2018 a fost suplimentat cu 3 milioane de lei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.