Coreea de Nord va lansa un nou satelit

Share:

Coreea de Nord, al cărei program spaţial este în opinia unor experţi doar o acoperire pentru programul său balistic, pregăteşte lansarea unui nou satelit, a informat marţi un jurnal sud-coreean, citat de AFP.

Săptămână trecută, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat a noua serie de sancţiuni pentru a constrânge Phenianul să renunţe la programele sale nuclear şi balistic interzise, dar şi la lansările de satelit.”Am aflat recent pe diferite canale că Nordul a terminat un nou satelit numit Kwangmyongsong-5″, a declarat o sursă guvernamentală pentru cotidianul Joongang Ilbo.

„Proiectul lor este de a plasa pe orbită un satelit echipat cu camere de luat vederi şi instrumente de telecomunicaţii”, a adăugat sursa, informeaza Agerpres.

Serviciile sud-coreene de informaţii sunt de părere că acest satelit ar putea fi lansat cu o rampă mobilă mobil, şi nu de la situl obişnuit de la Sohae.

Articolul a apărut la o zi după ce organul oficial al partidului la putere în Coreea de Nord, Rodong Sinmun, a publicat un comentariu în care s-a reafirmat dreptul Phenianului de a lansa sateliţi.

Ziarul comunist a scris că lansările nord-coreene de sateliţi sunt „absolut” conforme cu Carta ONU şi dreptul internaţional relativ la programele spaţiale.

Jurnalul a invocat ca exemplu recenta lansare a unui satelit algerian.

La 3 decembrie, Rodong Sinmun a apărat „natura paşnică” a programului spaţial nord-coreean, iar la 10 decembrie a susţinut că fiecare ţară are dreptul de a-şi dezvolta un program spaţial.

În octombrie, ambasadorul adjunct al Phenianului la ONU, Kim In-Ryong, a afirmat că ţara sa îndeplineşte un plan pe patru ani (2016-2020) referitor la dezvoltarea de „sateliţi care să contribuie la dezvoltarea economică şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei”.

El a adăugat că Phenianul „a intrat în faza de dezvoltare practică a sateliţilor” odată cu plasarea pe orbită reuşită, potrivit Coreii de Nord, în februarie 2016 a satelitului Kwangmyongsong-4.

După ani de eşecuri succesive, Coreea de Nord ar fi reuşit în decembrie 2012 să plaseze un satelit pe orbită.

Jurnalul rus Rossiyskaia Gazeta a citat în urmă cu câteva săptămâni un expert militar rus, Vladimir Hrustaliov, afirmând că se aşteaptă ca Phenianul să lanseze cât de curând doi sateliţi, unul de comunicaţii şi unul de observaţie a Pământului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.