Negocieri Lavrov-Tillerson privind Coreea de Nord

Şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi Rex Tillerson, au avut marţi, la telefon, o discuţie consacrată programului nuclear nord-coreean, convenind importanţa trecerii la o etapă de negociere, potrivit Moscovei, transmite AFP.

„Cele două părţi împărtăşesc opinia că programul nord-coreean de rachete nucleare este contrar cerinţelor Consiliului de Securitate al ONU”, a indicat ministerul rus al Afacerilor Externe, într-un comunicat.

„S-a subliniat că este necesară trecerea cât mai rapidă de la un limbaj al sancţiunilor la un proces de negociere”, arată aceeaşi sursă.

Lavrov a „subliniat din nou că este inadmisibil să fie exacerbate tensiunile din jurul peninsulei coreene prin retorica agresivă a Washingtonului faţă de Phenian şi prin sporirea pregătirilor militare în regiune”, a adăugat respectiva sursă, precizând că discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa Washingtonului.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri în unanimitate, graţie susţinerii Chinei, o rezoluţie ce impune noi sancţiuni la adresa Coreei de Nord, în special restricţii la importurile de petrol, cruciale pentru programele sale balistic şi nuclear.

Preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat că „va distruge total” Coreea de Nord în caz de atac asupra SUA, în timp ce Phenianul afirmă că trebuie să fie acceptat ca o putere nucleară de către comunitatea internaţională.

Coreea de Nord a calificat duminică noile sancţiuni ale ONU drept „un act de război”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.