China trimite un emisar la Seul

0

China a anunţat joi plecarea iminentă a unui emisar special către Coreea de Sud, unde va evoca situaţia din Peninsula Coreeană, în ajunul unor posibile discuţii între Seul şi Phenian, relatează AFP.

Adjunctul ministrului chinez de externe, Kong Xuanyou, va avea vineri şi sâmbătă ”schimburi de opinii” cu emisarul sud-coreean însărcinat cu convorbirile de pace, Lee Do-hoon, a anunţat un purtător de cuvânt al MAE chinez.

Întâlnirea intervine într-un moment în care Seulul i-a propus Phenianului desfăşurarea de discuţii la nivel înalt marţea viitoare. Obiectivul este de a discuta despre participarea Phenianului la viitoarele Jocuri Olimpice de Iarnă organizate în Coreea de Sud, dar şi ”alte chestiuni de interes reciproc”.

Coreea de Nord şi-a înmulţit în ultimele luni tirurile cu rachete balistice şi a efectuat cel de-al şaselea test nuclear al său.

Ca răspuns, Consiliul de Securitate al ONU a impus mai multe serii de sancţiuni împotriva Phenianului, care nu pare că vrea să cedeze nici un pic. Coreea de Nord îşi justifică ambiţiile nucleare prin necesitatea de a se apăra de Statele Unite.

Dar 2018 a debutat într-o notă de calm: cele două Corei au repus miercuri în funcţiune un telefon roşu transfrontalier, închis din 2016, după ce liderul nord-coreean Kim Jong-Un a evocat participarea ţării sale la Jocurile Olimpice care se vor deschide în februarie în Coreea de Sud.

Seulul a răspuns acestei deschideri privind dosarul olimpic, propunând desfăşurarea de discuţii la nivel înalt pe 9 ianuarie, pentru prima dată din 2015.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.