Ambasada Palestinei salută declarația lui Iohannis

Ambasada Statului Palestina la Bucureşti salută declaraţia preşedintelui Klaus Iohannnis privind statutul Ierusalimului, afirmând că astfel România dovedeşte respect faţă de principiile de drept şi faţă de legea internaţională, se arată într-un comunicat.

„Prin decizia de a nu considera mutarea ambasadei la Ierusalim o opţiune legitimă, România dovedeşte încă o dată respect faţă de principiile de drept şi faţă de legea internaţională” a declarat Fuad Kokaly, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statului Palestina la Bucureşti, potrivit unui comunicat de presă.

Poziţia preşedintelui Klaus Iohannis rămâne în acord cu rezoluţiie deciziilor Consiliului de Securitate al ONU, a rezoluţiilor Adunării Generale a ONU, a Convenţiei a Patra de la Geneva şi se aliniază deciziei unanime, îmbrăţişată cu „fermitate” de toate statele membre ale Uniunii Europene, din care România este parte, se arată în comunicat.

Ambasada Statului Palestina la Bucureşti susţine că procesul de pace din Orientul Mijlociu se află acum într-un „impas”.

„Procesul de pace din Orientul Mijlociu se află acum într-un impas şi, aşa cum se arată şi în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti, acesta nu poate fi deblocat fără implementarea soluţiei celor două state, astfel încât Statul Palestina cu capitala în Ierusalimul de Est să-şi exercite dreptul la auto-determinare şi să coexiste în pace cu vecinii săi, conform legii internaţionale şi tuturor rezoluţiilor emise de organizaţiile internaţionale citate mai sus”, precizează Ambasada Statului Palestina la Bucureşti.

Potrivit sursei citate, decizia „unilaterală” a SUA de a-şi muta ambasada la Ierusalim nu poate decât să zădărnicească instaurarea păcii şi a unui climat de normalitate în „Cetatea Sfântă, simbol spiritual suprem pentru mai mult de jumătate din populaţia lumii”.

„România şi Palestina au o istorie comună bazată pe relaţii bilaterale oficiale de adâncă prietenie, sprijin şi ataşament reciproc şi, atât comunitatea palestiniană din România cât şi comunitatea română din Palestina stau chezăşie pentru legătura profundă dintre cele două naţiuni şi popoare. Mai mult decât atât, Ambasada Palestinei la Bucureşti a avut întotdeauna un partener preeminent în instituţiile statului român, iar relaţiile diplomatice dintre cele două state n-au fost niciodată mai strânse”, se arată în comunicatul transmis.

Ambasada Statului Palestina la Bucureşti şi-a exprimat convingerea că România va rămâne în continuare un garant al respectării legilor internaţionale şi, de asemenea, un partener „aparte” în eforturile pe care Statul Palestina şi misiunea lui diplomatică la Bucureşti le întreprind pentru continuarea procesului de pace din Orientul Mijlociu, potrivit sursei citate.

În ceea ce privește evoluțiile recente pe tema statutului Ierusalimului, Președintele Klaus Iohannis a reiterat elementele principale ale poziției României, exprimate cu prilejul votului și al „explicației de vot” prezentate ulterior derulării acestuia asupra Rezoluției Adunării Generale ONU din 21 decembrie 2017. Rezoluția recomandă, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.