Bodog, despre aparatele de imagistică

0

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat marţi că niciun aparat de imagistică achiziţionat prin intermediul unui împrumut de la Banca Mondială nu va fi livrat pentru a sta în cutie, iar aparatele vor fi redirecţionate în situaţia în care nu se va găsi loc în unităţile medicale în care trebuie să funcţioneze.

„Începând cu peste şase săptămâni, am fost asigurat de către producători că aşa este contractul, aceste spitale vor începe să aibă aceste echipamente şi nu vor mai fi la mâna operatorilor privaţi. Vom avea propriile echipamente. Este vorba de computere tomograf, este vorba de RMN, este vorba de PACS-uri, care sunt sisteme care înmagazinează informaţia, înmagazinează toate aceste echipamente sau echipamentele deja existente în spital le produc şi oferă posibilitatea de a transmite la distanţă pentru a doua opinie medicală. Oferă posibilitatea de a ale accesa oricând, oferă posibilitatea de a le imprima, oferă posibilitatea de la transmite şi la altă clinică din altă ţară dacă dorim o altă opinia decât opinia naţională. (…) Este pentru prima dată în istoria sistemului medical când Ministerul Sănătăţii, când Guvernul României face o astfel de investiţie pentru a crea un sistem de imagistică medicală public. (…) Vreau să vă asigur că niciun echipament nu va fi livrat să stea în cutie în vreun spital. În situaţia în care nu am găsit locul, el va fi imediat redirijat. Este importantă în acelaşi timp activitatea managerului de spital pentru că ne dorim ca în acelaşi timp aceste echipamente să producă, să ofere servicii pacienţilor, realmente să funcţioneze”, a declarat Bodog cu prilejul ceremoniei de semnare a contractelor pentru achiziţia a 14 echipamente Computer Tomograf (CT), 24 de aparate de Rezonanţă Magnetică (RMN) şi 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea şi partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN etc).

El a spus că Ministerul Sănătăţii s-a asigurat că fiecare spital care primeşte un astfel de aparat are specialişti pregătiţi în acest domeniu.

Bodog a reamintit că acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială în anul 2014 cu valoare totală de 250 milioane de euro „a stat până în 2017”.

„În 2017 practic au pornit achiziţiile şi au pornit toate procedurile pentru a accesa acest acord de împrumut. În afară de achiziţia de echipamente, acest acord mai prevede construcţia de noi secţii ATI-UPU, centre de mari arşi, blocuri operatorii, reabilitarea centrelor existente pentru diferite specialităţi şi achiziţie de echipamente necesare în secţiile de ATI-UPU, blocurile operatorii, paleaţie, radioterapie şi screening de afecţiuni oncologice”, a spus Bodog.

Ministrul a afirmat că sunt în curs de semnare mai multe contacte privind dotarea cu echipamente de radioterapie a altor trei centre din ţară (Spitalul Judeţean Craiova, Institutul Oncologic Cluj Napoca şi Spitalul Judeţean Oradea), dar şi privind achiziţia a opt unităţi mobile de screening de cancer de col uterin.

Totodată, ministrul Sănătăţii a spus că s-au finalizat procedurile de evaluare pentru achiziţia de 90 de echipamente medicale pentru UPU din 71 de spitale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.