Alegeri parlamentare în Ungaria, pe 8 aprilie

0

Viitoarele alegeri parlamentare din Ungaria vor avea loc la 8 aprilie, cea mai apropiată zi de duminică în care poate avea loc scrutinul, conform noii legi, a anunţat joi preşedintele ungar Janos Ader, într-o declaraţie citată de agenţia de presă MTI.

Campania electorală va începe oficial la 17 februarie, cu 50 de zile înaintea datei alegerilor.

Cei 7,9 milioane de alegători ungari vor decide numele celor 199 de membri ai parlamentului unicameral de la Budapesta, pe baza unui sistem de vot mixt.

Astfel, 106 de deputaţi vor fi aleşi prin vot uninominal în mod direct, iar ceilalţi vor fi desemnaţi pe baza votului pe liste. Potenţialii candidaţi trebuie să strângă cel puţin 500 de semnături până la data de 5 martie pentru a putea participa la alegeri într-o circumscripţie individuală.

Un partid poate elabora o listă naţională dacă are cel puţin un candidat în fiecare din 27 de circumscripţii, în cel puţin nouă judeţe şi în capitala Budapesta. Partidele trebuie să-şi depună listele naţionale la Comitetul Electoral Naţional (NVB) până la 6 martie.

Alegătorii ungari cu adresa de domiciliu în Ungaria, dar care locuiesc în străinătate, vor trebui să meargă la ambasadă sau consulat dacă doresc să voteze, la 8 aprilie. În acest caz, ei vor trebui să se înregistreze la un notariat local până la 31 martie.

Locuitorii străinii care au cetăţenia ungară au de asemenea dreptul de a vota. Ei trebuie să se înregistreze la Biroul Electoral Naţional (NVI) până la 24 martie.

Alegătorii care se înregistrează ca membri ai unei minorităţi naţionale îşi vor exprima votul pentru lista minorităţii respective. O minoritate naţională poate participa cu candidaţi pe o listă cu recomandarea a cel puţin 1% dintre alegătorii minorităţii naţionale respective.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.