Eminescu, Mica și Marea Unire, în spectacole la Oradea

0

Actorii Teatrului „Regina Maria” vor susţine luni, 15 ianuarie, în sala Teatrului Arcadia, spectacolul cultural „Meditând la … Scrisoarea a III-a”, ce marchează 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, având în pregătire un spectacol dedicat Micii Uniri şi un altul pentru sărbătorirea Centenarului, a informat vineri conducerea instituţiei.

Protagonistul evenimentului va fi actorul pensionar Eugen Ţugulea, acompaniat de câteva soliste ale Ansamblului artistic profesionist „Crişana”- Simona Costin, Otilia Haragoş Seghedi şi Cornelia Covaciu. Intrarea va fi liberă, însă bihorenii vor trebui să-şi rezerve bilete la agenţia teatrului ori pe site-ul biltemaster.ro.

Acelaşi actor, Eugen Ţugulea, a fost invitat de conducerea Teatrului „Regina Maria” să regizeze un spectacol dedicat zilei de 24 ianuarie, când a avut loc Mica Unire, intitulat „Pe-al nostru steag e scris Unire”. Îşi vor da concursul câţiva actori ai teatrului şi Ansamblul „Crişana”.

„Va fi o punere în scenă a dansurilor şi cântecelor de pe întreg cuprinsul ţării doar cu forţele noastre proprii. Vom dansa şi vom cânta, reprezentând cele mai importante zone etnofolclorice ale ţării. Va fi o provocare pentru artiştii noştri, dar suntem obişnuiţi totuşi cu asemenea spectacole, pe care le prezentăm în turneele noastre din străinătate”, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul Ansamblului „Crişana”, Leontin Ciucur.

Spectacolul va avea loc în 24 ianuarie pe scena Filarmonicii de stat din Oradea, în condiţiile în care sala mare a teatrului orădean va fi rezervată repetiţiilor la o premieră, din 26 ianuarie, a Teatrului „Szigligeti” (fosta secţie maghiară a teatrului). Potrivit înţelegerii între teatrele „Regina Maria şi „Szigligeti”, sala aparţine, timp de o săptămână, înainte de o premieră, teatrului care o pregăteşte.

Pentru Sărbătorirea Centenarului, teatrul orădean „Regina Maria” va pregăti o premieră „foarte interesantă”, potrivit managerului Daniel Vulcu, punând în scenă o piesă a dramaturgului local Paşcu Balaci, numită „Regina şi martirii”. Subiectul este legat de Regina Maria şi Marea Unire, urmând să fie programat în cursul anului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.