Premierul Tudose a demisionat! PSD i-a retras sprijinul politic!

0

Social-democraţii s-au reunit luni în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, după ce mai mulţi lideri au solicitat o întâlnire pentru rezolvarea disputelor din partid, care au culminat cu ruptura dintre premierul Mihai Tudose şi ministrul de Interne Carmen Dan, protejata lui Liviu Dragnea. După o şedinţă cu scântei, PSD i-a retras sprijinul politic, iar Mihai Tudose a demisionat din funcţia de premier.Totodată, a demisionat și vicepremierul Marcel Ciolacu.

În timpul ședinței Ecaterina Andronescu a spus că în lipsa unei soluții care să rezolve criza politică ar face bine să plece amândoi, atât Liviu Dragnea, cât și Mihai Tudose.

Gabriela Firea a făcut un apel la pace și chiar a propus ca Liviu Dragnea și Mihai Tudose să semneze un fel de ”pact de coabitare”. Firea nu s-a înregimentat în nici una dintre tabere și a solicitat să se ajungă o soluție rezonabilă.

În tot acest timp, Liviu Dragnea și Mihai Tudose au rămas pe poziții. Apropiații lui Liviu Dragnea au solicitat insistent demisia lui Tudose, în timp ce premierul stă pe picioare și susține că va demisiona doar dacă va avea un vot masiv împotriva sa.

Ionel Arsene, de la Neamț, a cerut ritos demisia premierului, pe care l-a acuzat că este colaborator al statului paralel, că face dosare celor din PSD. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a cerut vot secret.

În replică, premierul Mihai Tudose a spus că se va supune deciziei partidului. Ecaterina Andronescu a făcut o criză nervoasă şi le-a cerut liderilor PSD să găsescă o soluţie pentru a scoate partidul din criză.

Niculae Bădălău a declarat că el crede în echilibru şi în maturitate. Bădălău a subliniat nevoia de unitate şi a spus că premierul Mihai Tudose trebuie să rămână în funcţie.

„M-am rugat dimineaţă să ne lumineze Dumnezeu gândurile şi să ieşim astăzi liniştiţi şi cu un guvern solid, tocmai pentru a îndeplini ce le-am promis românilor, o viaţă mai bună. Acest guvern se va numi şi va rămâne Guvernul PSD. Eu sper că Mihai Tudose, nu văd altă soluţie”, a spus Bădălău, citat de news.ro.

Întrebat dacă vede acest Guvern în continuare cu Carmen Dan ministru, a răspuns: „Asta e mai puţin important. Cei care vor forţa demiterea premierului trebuie să aibă şi soluţii. Eu voi fi pentru o soluţie echilibrată”, a afirmat Bădălău.

Paul Stănescu, favorit pentru șefia Guvernului

Mihai Tudose şi-a dat demisia din funcţia de premier, dar întreaga atenţie rămâne concentrată asupra discuţiilor din PSD, în urma cărora va fi nominalizat un nou prim-ministru.

Paul Stănescu este una dintre variantele cele mai vehiculate la PSD pentru a-i lua locul lui Mihai Tudose. Actual vicepremier, Paul Stănescu a deţinut portofoliul Dezvoltării în guvernul Tudose. Paul Stănescu are 60 de ani, iar în 2008 a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Olt, funcţie în care a fost reales în 2012.

Din 2010, Paul Stănescu este liderul filialei PSD Olt, iar în 2013 a fost ales vicepreşedinte al partidului, el fiind socotit unul dintre cei mai influenţi lideri din teritoriu ai PSD. De altfel, Paul Stănescu este unul dintre cei care l-a ajutat pe Liviu Dragnea să ajungă preşedinte al PSD.

O altă variantă de prim-ministru este cea a lui Mihai Fifor, actualul ministru al Apărării. Acesta însă a fost respins însă de Klaus Iohanis la nominalizarea pentru preluarea portofoliului Transporturilor în 2015, în guvernul Victor Ponta. „În 2008 a fost ales preşedinte al CJ Olt, funcţie în care a fost reales în 2012. Din 2010, este liderul filialei PSD Olt, iar în 2013 a fost ales vicepreşedinte al partidului, fiind socotit unul dintre cei mai influenţi lideri din teritoriu ai partidului”, se arăta într-un comunicat de la Palatul Cotroceni.

În urmă cu câteva luni, în contextul scandalului politic, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști, dacă va mai numi un premier PSD, în cazul în care guvernul va pica. Klaus Iohannis a spus că s-ar mai accepta un premier din partea PSD, dar şi că un guvern tehnocrat nu este o soluție

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.