Concert pentru violoncel, la Oradea

0

Melomanii vor putea asculta, joi seară, în concertul săptămânal, o lucrare la violoncel, de Edward Elgar, care nu s-a mai interpretat de aproape 20 de ani la Filarmonica de Stat Oradea, solist fiind violoncelistul ungar Petrus Bölöni Áron, născut la Oradea, sub bagheta dirijorului Dobszay Péter, tot din Ungaria, a anunţat conducerea instituţiei de cultură.

„Evenimentul săptămânii este prezentarea la Oradea a Concertului pentru violoncel şi orchestră, de Edward Elgar, care cu siguranţă, în ultimii 15, poate 20 de ani, nu a fost interpretat la Oradea. Lucrarea a fost scrisă în 1919, imediat după terminarea Primului Război Mondial. Compozitorul reflectă emoţii şi sentimente greu de descris, muzica sa îmbinând spiritul lirismului romantic cu eleganţa şi nobleţea tipic britanice”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul artistic al filarmonicii orădene, Vasile Foica.

Programul concertului din 18 ianuarie mai cuprinde două capodopere de Beethoven – Uvertura Fidelio şi Simfonia a IV-a – lucrări consacrate, de mare frumuseţe.

Solistul invitat pentru a patra oară, Petrus Bölöni Áron, va interpreta, în premieră pentru el, întreaga lucrare, după un studiu al acestui concert început în urmă cu zece ani.

„Este pentru prima dată când am ocazia să-l prezint cu acompaniament de orchestră. Toată emoţia transmisă în întregul concert este ceva special … Am cântat multe lucrări romantice, dar construcţia lucrării, dozarea energiei pe întregul parcurs este realizată aici cu mare măiestrie de compozitor”, a spus solistul.

Violoncelistul s-a născut la Oradea, într-o familie de artişti. A început studiul instrumentului la vârsta de 7 ani în cadrul Liceului de Artă din Oradea. După Conservatorul „Bartók Béla” din Budapesta, Aron a absolvit Academia de Muzică din capitala ungară şi o serie de cursuri de măiestrie, fiind din anul 2016 violoncelistul Orchestrei Filarmonice din Győr.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.