SUA, criticate dur de Iran

0

Ghidul Suprem al Iranului a condamnat marţi afirmaţiile jignitoare făcute de preşedintele american Donald Trump la adresa mai multor ţări din emisfera sudică, văzând în aceasta dovada faptului că SUA mint atunci când declară că se preocupă de drepturile omului.

‘Făcând referire la afirmaţia SUA conform căreia ele susţin drepturile omului’, ayatollahul Ali Khamenei a declarat: ‘Persoana care este astăzi la conducere în America afişează poziţia ţării sale în mod clar şi neruşinat’, se spune într-un comunicat oficial publicat pe site-ul Ghidului Suprem.

‘Desigur, predecesorii săi susţineau aceeaşi poziţie, însă nu o expuneau atât de clar după cum o arată recentele sale remarci cu privire la Africa, America Latină şi alte rase, (remarci) care sunt o dovadă de încălcare a drepturilor omului’, a subliniat Khamenei în timpul unui discurs susţinut în faţa preşedinţilor de parlament din ţări musulmane, aflaţi în vizită la Teheran. ‘Trebuie dezvăluite afirmaţiile înşelătoare’ ale SUA în ceea ce priveşte drepturile omului, a mai spus numărul unu al Republicii Islamice, otrivit Agerpres.

Trump a scris încă de vineri pe Twitter că nu a vorbit niciodată rău de haitieni, după ce negase că ar fi folosit expresia ‘ţări de rahat’ (shithole countries) când s-a referit la Haiti şi la alte state în timpul unei reuniuni cu privire la imigraţie, pe care a avut-o joi cu mai mulţi senatori. „Limbajul pe care l-am folosit în timpul reuniunii a fost dur, însă nu am folosit aceste cuvinte”, a scris pe Twitter preşedintele american.
Câteva minute mai târziu, senatorul democrat Dick Durbin, prezent la reuniune, a dat asigurări totuşi că preşedintele a folosit cu adevărat ‘de mai multe ori’ expresia injurioasă. „De ce toate aceste persoane provenite din ţări de rahat vin aici?”, a întrebat preşedintele Trump în discuţiile de joi, conform Washington Post, care a citat mai multe surse anonime. Potrivit acestora, Trump făcea referire la ţări din Africa, precum şi la Haiti şi Salvador, explicând că SUA ar trebui mai curând să primească cetăţeni norvegieni, informează Agerpres.

Considerate ‘Marele Satan’ de Republica Islamică Iran, SUA acuză în mod regulat Teheranul că încalcă drepturile omului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.