În zodia dezamăgirilor politice

0

Președinte Iohannis a dezamăgit! Nu prin faptul că a desemnat-o pe Viorica Dăncilă, susținută de majoritatea PSD-ALDE, pentru funcția de premier, ci prin acela că a adoptat o poziție complice față de PSD! În mod cert, mizele electorale primează pentru Iohannis. Obsesia obținerii unui nou mandat de șef al statului nu îi va da pace până când nu va obține o nouă victorie la prezidențialele din 2019! I-a fost, probabil, teamă că va fi suspendat! Din păcate, oamenii de stat au devenit o rara avis în România postdecembristă. De ce ar fi Iohannis altfel? Prea multă lașitate, prea multă complicitate, prea multă fugă de răspundere față de milioanele de români!

Mulți spun că Iohannis a procedat corect! Și a luat în calcul faptul că, în eventualitatea unei suspendări, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi preluat, interimar, șefia statului și ar fi promulgat, în acest interval, controversatele legi ale Justiției și i-ar fi demis, de asemenea, pe Kovesi și Lazăr din fruntea DNA, respectiv, Parchetul General! Am dubii mari că s-ar fi ajuns aici!

Ipoteza potrivit căreia Iohannis a respectat Constituția și a desemnat, în consecință, un candidat propus de majoritatea PSD-ALDE, pentru că nu avea altă variantă, stă, doar parțial, în picioare! Marea dramă este generată de faptul că Iohannis a avut un discurs extrem de concesiv, inexplicabil, la adresa iresponsabilității coaliției de guvernare! Trebuia să sancționeze ferm, răspicat, toată această avalanță de dispreț la adresa românilor, venită din direcția PSD!

România a dat cu piciorul unor posibile investiții japoneze, tocmai pentru că Dragnea nu a vrut să-l mai păsuiască pe Tudose ca premier, doar pentru câteva zile. Comitetul Executiv Național de luni putea fi amânat pentru miercuri, joi. Chiar nu se mai putea aștepta două, trei zile? Nu, din punctul de vedere al lui Dragnea. Orice secundă de întârziere în direcția mazilirii lui Tudose devenise de neacceptat! Acesta putea să se replieze, să caute susținători, să schimbe situația votului din Comitetul Executiv. Iar pentru Dragnea, milioanele de cetățeni, imaginea, mai ales interesele României, au fost subordonate unei mize personale! Risca, altfel, să piardă partidul, guvernarea, controlul asupra unei țări transformate într-o feudă a găștii conduse de liderul suprem al PSD!

Despre ce mai vorbim? Despre responsabilitate, despre respectul față de cetățean, despre interesul național? Cine să mai ia în calcul aceste lucruri? Iohannis, Dragnea, Dăncilă? Să fim serioși!

Dragnea nu-și va schimba strategia de a conduce! De a profita de slăbiciunile/obsesiile unor colegi de partid care nu sunt capabili să privească mai departe de interesul personal și, bineînțeles, cel de partid!

La rândul său, Iohannis a îmbrățișat ideea ca PSD să meargă, și pe viitor, din eșec în eșec, la nivelul guvernării. Și acest aspect îi deschide larg calea spre un nou mandat! Mai contează altceva pentru actualul șef al statului? Faptele arată că nu!

Viorica Dăncilă nu reprezintă, din punctul meu de vedere, o soluție viabilă pentru funcția de premier. Nimic, profesional, nu o recomandă pentru această responsabilitate uriașă. Dragnea va fi adevăratul premier al PSD! El va tăia, după bunul plac, în dreapta și în stânga. El va decide numirile în guvern și administrație, el va merge mai departe cu o guvernare care nu mai are nimic în comun cu respecatarea mult-clamatului program de guvernare. Manipulările se vor ține lanț, iar lupta cu așa-zisul stat paralel va continua și mai furibund!

Din păcate, viitorul acestei țări, confiscate de peste 28 de ani de găști politice avide de funcții, privilegii și devalizarea bugetului de stat, arată sumbru. Din ce în ce mai sumbru! Ce păcat că milioane de români sunt striviți, în fiecare zi, în interminabile lupte pentru Putere!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.