Cutremur teribil în Alaska

0

Autorităţile din Alaska au emis o avertizare de tsunami după ce un seism foarte puternic, de magnitudine peste 8 pe Richter  a zguduit coasta.

Potrivit National Tsunami Warning american, un val seismic urmează să atingă coasta. Seismul a avut loc la ora 9h31min UTC (ora locală 0h31min).

Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat în Nordul Oceanului Pacific, în zona Golfului Alaska.

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 10 km şi a avut magnitudinea de 8,1 pe scara bazată pe momentul seismic, potrivit RT.com.

Mişcarea seismică a fost resimţită în Alaska. A fost emisă o alertă  de tsunami pentru Alaska şi coasta de Vest a S.U.A. Totuşi, datorită mecanismului de focar de tip decrosare, este improbabil să se formeze valuri seismice semnificative.

Acesta este cel mai puternic cutremur produs de la începutul acestui an. Alte cutremure majore s-au produs în Honduras (10 ianuarie, Mw 7,6) şi Peru (14 ianuarie, Mw 7,1).

O alertă de tsunami a fost emisă şi pentru statul Hawaii. „Bazându-ne pe toate datele procesate până în prezent, ar fi posibil să se producă un tsunami în urma acestui seism ce s-ar putea transforma într-unul catastrofal, care să afecteze zonele de coastă, chiar şi la mare distanţă de epicentru”, a informat Pacific Tsunami Warning Center.

Specialiştii încearcă să afle acum dacă este cu adevărat posibil ca un val seismic să lovească puternic arhipelagul Hawaii.  Dacă un asemenea val ar lovi ţărmurile, primul val ar fi estimat să se producă în jurul orei locale 4:26 AM. În Alaska, un asemenea val ar putea lovi ţărmurile în jurul orei 1:45 AM.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.