Expoziții și lansări de carte, de Ziua Micii Uniri
Sesiuni de comunicări ştiinţifice, expoziţii, lansări de carte, prezentări şi demonstraţii de instrucţie de front, slujbe de pomenire şi depuneri de coroane de flori vor avea loc miercuri, în Bucureşti, cu ocazia împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Preşedintele Klaus Iohannis şi patriarhul Daniel vor participa miercuri la sesiunea de comunicări ştiinţifice „Unirea Principatelor Române, temelie a Marii Uniri de la 1918”, ce va avea loc la Palatul Patriarhiei.
Un cuvânt în deschiderea evenimentului, organizat de Academia Română şi Patriarhia Română, vor susţine preşedintele Academiei Române, acad. Cristian Hera, şi academicianul Dan Berindei.
Evenimentul va debuta, la ora 8,15, cu oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Patriarhală, urmată, de la ora 10,00, de un Te Deum, la care vor fi pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române, iar de la 10,25 de o depunere de coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza.
În acelaşi cadru, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei va avea loc lansarea unor volume apărute la Editura Basilica.
*** Miercuri, ierarhii şi preoţii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de Te Deum în toate bisericile din Patriarhia Română, în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor, iar la sfârşitul slujbei, la toate bisericile, vor fi trase clopotele timp de un minut.
*** Universitatea din Bucureşti, prin Facultatea de Istorie, lansează miercuri, de ziua Micii Uniri de la 1859, seria de activităţi destinate învăţământului preuniversitar, desfăşurate în cadrul programului de celebrare a Centenarului României. Evenimentul de deschidere va reuni specialişti în istorie, relaţii internaţionale, studii de securitate, elevi şi profesori din liceele bucureştene şi din alte judeţe ale României.
În prima parte a întâlnirii, profesori ai Universităţii din Bucureşti, ai Academiei de Poliţie „Al. I. Cuza” şi ai Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” vor aborda teme diverse, cum ar fi principiul autodeterminării şi noua ordine internaţională în Estul Europei, precum şi păstrarea memoriei istorice de către generaţia de astăzi.
În partea a doua a evenimentului va fi lansată o serie de concursuri dedicate elevilor din clasele VIII – XII, aflate sub egida proiectului naţional intitulat „Familia mea în vremea Marelui Război şi a Marii Uniri”. Evenimentul va fi însoţit de o expoziţie cu obiecte care au aparţinut soldaţilor în timpul Primului Război Mondial, organizată cu sprijinul Asociaţiei de reconstituire istorico-militară „Tradiţia Militară”.
Muzeul Naţional de Istorie a României marchează împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române prezentând publicului, începând cu data de 24 ianuarie, o pictură excepţională din colecţia de artă plastică a muzeului – „Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”, realizată de Theodor Aman.
Lucrarea va putea fi admirată până pe 11 februarie, în Sala Lapidarium.
Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, miercuri, între orele 10,00 şi 14,00, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” organizează o manifestare istorico-militară cu participarea asociaţiilor „6 Dorobanţi”, „Tradiţii Ostăşeşti”, „Tradiţia Militară” şi „Clubul de Istorie Militară”.