Merkel reia negocierile cu socialiștii lui Schulz

0

Cancelarul german Angela Merkel a început vineri discuţii pentru formarea unei noi mari coaliţii, prezidând o întâlnire la Berlin între blocul său politic conservator şi social democraţii (SPD) de centru-stânga, relatează dpa şi Reuters.

„Vom încerca să negociem rapid. Oamenii se aşteaptă să avansăm cu formarea unui guvern, de aceea sunt foarte optimistă şi foarte hotărâtă în aceste discuţii să ajungem la un rezultat. Cred că îl putem obţine într-o perioadă de timp relativ rezonabilă”, a spus Merkel vineri, înaintea negocierilor.

Merkel încearcă să pună capăt blocajului politic din Germania după alegerile parlamentare naţionale din septembrie, care s-au încheiat fără un câştigător şi când SPD, creştin-democraţii (CDU) cancelarului şi aliaţii lor din Bavaria, Uniunea Creştin Socială, au suferit pierderi semnificative.

Preşedintele SPD, Martin Schulz, se întâlneşte, la sediul CDU din Berlin, cu Merkel şi cu liderul CSU, Horst Seehofer, pentru a începe negocierile.

Înainte de discuţii, Schulz a spus la rândul său vineri că Uniunea Europeană are nevoie ca Germania să îşi reia rolul de conducere în blocul comunitar în contextul provocărilor internaţionale.

„În ziua în care preşedintele american (Donald Trump) vorbeşte la Davos, unde va sublinia din nou că SUA iau o altă direcţie, şi date fiind provocările din partea Chinei şi a SUA, UE are nevoie de o Germania puternică şi proeuropeană”, a afirmat el.

SPD promovează o agendă ferm pro-europeană în aceste negocieri, despre care Schulz a mai spus că vor fi rapide şi constructive.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.