Schulz, sceptic privind negocierile cu Merkel

Share:

Liderul Partidului Social-Democrat german (SPD), Martin Schulz, şi-a exprimat luni scepticismul în legătură cu încheierea rapidă a negocierilor cu blocul conservator CDU-CSU (Uniunea Creştin-Democrată şi aliatul său bavarez tradiţional, Uniunea Creştin-Socială) în legătură cu formarea unei ‘mari coaliţii’ guvernamentale la Berlin, relatează Reuters.

În întâlniri cu alţi membri ai conducerii SPD, Schulz a declarat că prima rundă a tratativelor cu conservatorii, începută vineri, ar putea dura mai mult din cauza divergenţelor cu privire la subiecte precum asigurările medicale, reunirea familiilor refugiaţilor şi reforma pieţei forţei de muncă, cu accent pe contractele pe termen scurt.

Liderul social-democrat a spus că nu este clar ce fel de compromisuri sau acorduri ar putea fi făcute în aceste domenii, conform unor surse apropiate conducerii SPD.

În privinţa reunirii familiilor refugiaţilor ajunşi în Germania, conservatorii cancelarului Angela Merkel susţin o abordare mai dură pentru a evita să mai piardă electorat în favoarea ‘Alternativei pentru Germania’ (extrema-dreaptă), formaţiune intrată pentru prima dată în parlament în urma alegerilor din septembrie anul trecut.

În ceea ce-i priveşte, social-democraţii sunt adepţii unei atitudini mai tolerante faţă de refugiaţii ajunşi în Germania şi care şi-au lăsat membrii familiilor în ţări marcate de conflicte, ca Siria şi Irak.

Reprezentanţii aripii de stânga a SPD şi organizaţia de tineret a formaţiunii consideră că partidul lor a făcut deja prea multe concesii în proiectul de acord încheiat cu conservatorii în urmă cu peste două săptămâni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.