Scandal: Regele Spania și-a decorat fiica!

0

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a sărbătorit marţi împlinirea vârstei de 50 de ani şi a premiat-o pe fiica lui în vârstă de 12 ani, Leonor, moştenitoarea tronului, căreia i-a înmânat cea mai prestigioasă decoraţie regală, Colanul Ordinului Lâna de Aur. 

Un purtător de cuvânt al Palatului regal din Madrid a declarat că evenimentul reprezintă „un act de o importanţă istorică pentru rege şi prinţesa moştenitoare”. Ceremonia a reprezentat şi o bună modalitate pentru a sublinia „voinţa de permanenţă a monarhiei parlamentare în Spania”, potrivit unui text publicat pe Facebook de şeful guvernului conservator spaniol, Mariano Rajoy.

Ceremonia a avut loc în plin conflict politic între Madrid şi Barcelona, unde susţinătorii independenţei Cataloniei vor să încerce să îl învestească din nou pe fostul preşedinte al acestei regiuni, Carles Puigdemont, ameninţat cu arestarea pentru „rebeliune”, informează Agerpres.

În timpul ceremoniei de la Palatul Regal din Madrid, prinţesa Leonor a părut zâmbitoare dar intimidată, între tatăl ei – devenit suveran din iunie 2014 – şi bunicul ei, Juan Carlos I, care a domnit timp de 38 de ani.

Prinţesa Leonor a făcut o reverenţă în faţa lor, a mamei sale Letizia şi a bunicii sale Sofia, însă nu a susţinut niciun discurs. Regele Felipe al VI-lea i-a înmânat o versiune miniaturală a Colierului Ordinului Lâna de Aur, cel mai prestigios ordin onorific din Spania, înfiinţat în anul 1430.

„Toate acţiunile tale vor trebui să fie ghidate de cel mai înalt sens al demnităţii şi al puterii exemplului, cinstei şi integrităţii, de simţul renunţării şi al sacrificiului (…) şi de devotamentul tău fără rezerve faţă de ţara ta şi faţă de poporul tău”, a declarat suveranul spaniol. În pline turbulenţe politice, monarhia parlamentară spaniolă doreşte să devină mai puternică.

La finalul domniei sale, regele Juan Carlos I a reuşit să reuşit să facă uitate criticile ce i-au fost aduse, mai ales pentru faptul că a mers la o vânătoare de elefanţi în Africa în timp ce Spania se afla în plină criză economică, iar presa punea sub semnul întrebării legăturile sale cu monarhiile din Golful Persic şi opacitatea ce persistă în jurul declaraţiilor publice despre averea sa.

Cumnatul regelui, Inaki Urdangarin, a fost condamnat în 2017 pentru deturnare de fonduri publice. Soţia lui – sora mai mică a regelui, Cristina – a fost judecată pentru complicitate la fraudă fiscală şi în cele din urmă achitată, însă ea a rămas de atunci departe de agenda familiei regale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.