Acordul Merkel-SPD, încă departe!

Share:

Cancelarul federal Angela Merkel a temperat vineri şansele de a ajunge la un acord rapid cu social-democraţii asupra formării unui guvern în Germania, estimând că există încă ‘numeroase subiecte de divergenţe serioase’, informează AFP.

‘Există încă o serie întreagă de subiecte de divergenţe serioase’, a declarat cancelarul conservator înainte de intrarea în linie dreaptă a negocierilor care ar trebui să se încheie duminică seara sau cel târziu la începutul săptămânii viitoare şi să scoată ţara dintr-o lungă perioadă de confuzie postelectorală.

‘Avem încă multe de făcut’, a declarat ea pentru presă. ‘Sper că vom reuşi, dar problemele nu sunt încă rezolvate’, a adăugat cancelarul.

Preşedintele social-democraţilor din SPD, Martin Schulz, a estimat la rândul său că ‘există încă multe de negociat pentru a ajunge la un acord’.

Discuţiile se împiedică încă de două subiecte principale: piaţa muncii şi sănătatea. Extrem de divizaţi asupra oportunităţii de a servi din nou drept punct de sprijin pentru conservatori în formarea unei coaliţii majoritare în parlament, social-democraţii cer, pentru a intra într-o alianţă, mai puţină flexibilitate pe piaţa muncii şi reducerea inegalităţilor între clasele sociale mai modeste şi cele înstărite la capitolul asigurărilor de sănătate.

În mod concret, ei cer ca recurgerea la contracte pe durată determinată să fie restrânsă şi o apropiere între regimurile de asigurare de sănătate publică şi privată, diferenţe care în opinia lor alimentează ‘o medicină cu două viteze’. Conservatorii au refuzat până acum să cedeze în aceste două probleme.

Cancelarul federal şi Martin Schulz caută fără îndoială, prin declaraţiile lor, să dramatizeze divergenţele din considerente tactice. SPD trebuie cu orice preţ să le demonstreze alegătorilor săi că vinde scump participarea sa la o coaliţie, sub ameninţarea de a-i vedea pe membrii partidului respingând în final acordul. Aceştia din urmă vor avea ultimul cuvânt în cadrul unui referendum intern.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.