Deputații modifică legea SRI

0

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat tacit, luni, un proiect de lege care stipulează expres că Serviciului Român de Informaţii îi revin o serie de atribuţii, printre care executarea intervenţiei antiteroriste, executarea intervenţiei contrateroriste, executarea, la solicitare, a intervenţiei pirotehnice la dispozitive amplasate în scopul tulburării ordinii publice, precum şi efectuarea de interviuri de securitate în condiţiile legii privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Proiectul de lege modifică Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii şi prevede că, prin unităţile sale, SRI execută activităţi informative şi tehnice de prevenire şi combatere a terorismului, execută intervenţia antiteroristă, în condiţiile metodologiei aprobate de conducerea Serviciului Român de Informaţii, execută intervenţia contrateroristă, în condiţiile legii, privind prevenirea şi combaterea terorismului, în scopul eliberării ostaticilor, capturării ori anihilării teroriştilor, neutralizării dispozitivelor utilizate de aceştia, eliberării obiectivelor atacate sau ocupate, precum şi restabilirii ordinii legale.

Potrivit proiectului, SRI, la solicitare, „execută intervenţia pirotehnică la dispozitivele explozive amplasate în scopul tulburării ordinii publice, vătămării integrităţii corporale, sănătăţii persoanelor, punerii în pericol a vieţii sau provocării de daune proprietăţii publice ori private”.

De asemenea, serviciul „efectuează interviuri de securitate, în condiţiile legii, privind prevenirea şi combaterea terorismului”.

Pentru acest proiect de lege termenul de dezbatere şi vot final la Camera Deputaţilor a fost 19 decembrie 2017, iar el urmează să plece la Senat pentru dezbatere şi vot final.

Proiectul a fost iniţiat de mai mulţi senatori şi deputaţi, printre care Adrian Ţuţuianu şi Cezar Preda.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.