SUA, deschise discuțiilor cu Phenianul

0

Vicepreşedintele american Mike Pence a indicat marţi că Washingtonul nu închide porţile pentru o întâlnire cu nord-coreenii în timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, în Coreea de Sud, relatează AFP.

”Referitor la orice interacţiune cu delegaţia nord-coreeană, eu nu am solicitat vreo întâlnire, dar vom vedea ce se va întâmpla”, le-a declarat Pence jurnaliştilor prezenţi la bordul aeronavei ce-l transporta spre Japonia.

Deşi a insistat asupra faptului că el nu va avea iniţiativa vreunei întâlniri cu nord-coreenii, Pence a lăsat deschise porţile pentru eventuale convorbiri. ”Preşedintele Trump a spus că el crede încă în discuţii. Dar eu nu am solicitat întâlniri. Vom vedea ce se va întâmpla”, a reiterat Mike Pence.

Vicepreşedintele american a fost întrebat în legătură cu declaraţiile rostite anterior de către secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, în cursul unei deplasări în Peru. În ce priveşte călătoria vicepreşedintelui la Jocurile Olimpice, ”dacă va exista sau nu vreo ocazie pentru o întâlnire cu Coreea de Nord, eu cred pur şi simplu că vom vedea”, a declarat Tillerson.

Un responsabil al Administraţiei Trump a confirmat bătaia acestor declaraţii: ”A fost trimis un mesaj. Tot ceea ce face el este să indice că orice este posibil”.

Mike Pence, aflat într-un turneu înainte de a asista vineri la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, a spus totuşi răspicat că poziţia americană rămâne aceeaşi: ”Coreea de Nord trebuie, o dată pentru totdeauna, să renunţe la programul său de arme nucleare şi la ambiţiile sale privind rachetele balistice”.

Purtătoarea de cuvânt a lui Tillerson, Heather Nauert, a încercat să calmeze însă situaţia, raportându-se la o conversaţie pe care ea a avut-o cu echipa lui Pence: ”Nici o schimbare politică. Vicepreşedintele a fost clar în mesajul său… El nu merge în Coreea de Sud pentru a negocia. El merge acolo pentru a fi alături de aliaţii noştri”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.