Erdogan respinge orice discuție cu Bashar al-Assad

0

Preşedintele sirian Bashar al-Assad este un „criminal”, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, respingând orice posibilitate de restabilire a relaţiilor sau cooperării cu liderul ţării vecine sfâşiate de război, relatează dpa.

„Ce putem discuta cu un criminal care a ucis 1 milion de cetăţeni ai săi?”, a afirmat Erdogan în faţa unor politicieni locali la o adunare la Ankara.

„Oamenii din Siria sunt importanţi pentru noi şi nu Al-Assad. Pentru că Al-Assad a pus în scenă teroarea acolo, teroarea de stat şi a provocat moartea atâtor oameni. El continuă încă să ucidă”, a mai spus Erdogan.

Unele partide de opoziţie din Turcia au cerut guvernului să amelioreze relaţiile cu Al-Assad.

Turcia este un susţinător ferm al opoziţiei faţă de Al-Assad, inclusiv unele facţiuni de rebeli. Ankara s-a aliniat totodată cu Iranul şi Rusia, susţinătorii cheie ai lui Al-Assad, în aşa-numitul proces Astana pentru a impune încetarea focului în Siria.

În primii ani ai războiului civil sirian, Turcia a menţinut politica deschiderii frontierelor, care a permis intrarea a peste 3 milioane de sirieni în ţară, căutând refugiu. Sute de mii dintre ei s-au îndreptat spre Europa, dar majoritatea au rămas în interiorul graniţelor Turciei.

„Scopul nostru este să ne asigurăm că 3,5 milioane dintre fraţii noştri sirieni se vor întoarce acasă, pe teritoriul lor cât mai curând posibil”, a spus Erdogan, adăugând că cei care doresc să rămână în Turcia ar putea s-o facă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.