Coreea de Nord nu își va achita contribuția la ONU

Coreea de Nord nu îşi poate achita contribuţia la bugetul pe 2018 al Organizaţiei Naţiunilor Unite, informează Reuters. Un comunicat al misiunii nord-coreene la ONU precizează că ambasadorul nord-coreean Ja Song Nam i-a cerut ajutorul directorului de management al organizaţiei, Jan Beagle.

Banca de Comerţ Exterior a Coreei de Nord, supusă sancţiunilor din partea ONU şi a Statelor Unite, are nevoie de permisiunea de a efectua o plată de aproape 184.000 de dolari, contribuţia naţională pentru misiunile ONU şi instanţele internaţionale. Situaţia „dovedeşte cât de crude şi necivilizate sunt sancţiunile”, arată comunicatul misiunii diplomatice nord-coreene, insistând că „este limpede ca cristalul” că vina pentru o eventuală incapacitate a Coreei de Nord de a-şi achita obligaţiile ar fi a americanilor şi a celor care îi urmează.

Principala bancă de schimb a Coreei de Nord este pe lista neagră a SUA din 2013 şi pe cea a Consiliului de Securitate al ONU din august anul trecut. Vicepreşedintele american, Mike Pence, a declarat miercuri că Washingtonul va anunţat în curând noi sancţiuni economice împotriva Phenianului.

Potrivit Cartei Naţiunilor Unite, restanţele mai mari decât contribuţia pe ultimii doi ani pot atrage suspendarea dreptului de vot al unei ţări în Adunarea Generală a ONU, dar acest for poate admite excepţii, dacă statul respectiv poate demonstra că imposibilitatea de a plăti este provocată de condiţii independente de voinţa sa. Potrivit site-ului de internet al ONU, la 29 ianuarie aveau restanţe la bugetul organizaţiei 12 ţări. Dintre acestea, Comore, Guineea-Bissau, Sao Tome şi Principe, precum şi Somalia au încă drept de vot, iar Republica Centrafricană, Dominica, Grenada, Guineea Ecuatorială, Libia, Surinam, Venezuela şi Yemen nu pot vota în cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.