Campanie de prevenire a AVC

0

O campanie de informare şi de prevenire a accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic prin depistarea precoce a fibrilaţiei atriale (FiA), care cauzează, potrivit cardiologilor, 20-30% dintre AVC letale din judeţ a fost lansată miercuri, la Timişoara, în premieră naţională, de Fundaţia CardioPrevent.

„Sunt anual peste două sute de accidente vasculare în Timiş din cauza acestei fibrilaţii atriale, iar jumătate pot să moară la primul eveniment sau să rămână cu paralizii severe. Este ideal să prevenim FiA. (…). Nu vrem să creăm o angoasă legată de bolile cardiovasculare, ci vrem doar să-i alertăm pe cei care sunt la risc şi să pregătim sistemul pentru aceasta. Obiectivul nostru este ca timişorenii să aibă acces la această informaţie”, a declarat miercuri, presei, preşedintele Fundaţiei CardioPrevent, prof. dr. Dan Gaiţă.

Fundaţia a stabilit un parteneriat cu un lanţ de farmacii din oraş care testează gratuit, începând de miercuri, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani şi cele care au peste 55 de ani dar sunt deja sub tratament pentru boli cardiovasculare ori diabet şi care prezintă un risc mai mare de FiA, respectiv AVC. Testarea durează un minut şi se efectuează cu ajutorul unui dispozitiv special pentru depistarea FiA, care înregistrează activitatea inimii şi generează pe loc electrocardiograma.

Dan Gaiţă atrage atenţia că este dureros să ştii că „dacă te naşti în Timişoara trăieşti în medie cu zece ani mai puţin decât oriunde în vestul Europei”, România ajungând pe primul loc în Europa ca procent de mortalitate prevenibilă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.