Corala ”Ciprian Porumbescu”, premiată

0

Corala ”Ciprian Porumbescu”, care a reprezentat România la a 17-a ediţie a Festivalului Concurs de Muzică Religioasă Ortodoxă „Kolozhsky Blagovest” 2018, din Belarus, a câştigat premiul II la categoria Coruri laice şi de asociaţii culturale, după corul de cameră ”Sine Nomine” din Kiev-Ucraina.

Potrivit managerului coralei, Ilisoi Vichentie Ionuţ, la evenimentul cultural-religios din Belarus, ce s-a desfăşurat în perioada 7 – 10 februarie, au participat 35 de coruri de renume, pe bază de invitaţie, care au interpretat partituri din repertoriul muzical religios ortodox.

Totodată, în cadrul festivalului din Belarus, premiul special al juriului pentru cel mai bun solist vocal a fost câştigat de prof. Valentina Tablan Popescu, soprană în cadrul ansamblului coral ”Ciprian Porumbescu”, dirijat de pr.prof. Lucian Tablan Popescu.

„Acesta ar fi cel de-al doilea premiu pe plan internaţional în ultimele cinci luni. În perioada imediat următoare dorim să punem în scenă un concert pascal pe care să îl promovăm în mai multe oraşe, iar în luna mai să participăm la un concurs de tradiţie în Polonia, la care am fost recent invitaţi. Să nu uităm că grupul nostru coral a devenit un ambasador al culturii româneşti peste hotare, un model de organizare şi de încredere pentru iubitorii de acest tip de muzică, susţinând, în diaspora, 127 de concerte în ultimii şapte ani, în condiţiile în care activitatea noastră are la bază autofinanţarea”, a spus Ilisoi.

Potrivit acestuia, „Kolozhsky Blagovest” este cel mai de anvergură eveniment cultural din estul Belarusului, începând din anul 2002, când a fost inaugurat pentru a celebra cea de a 10-a aniversare a diocezei din Grodno.

Juriul este format din zece personalităţi de înaltă ţinută artistică, profesori, muzicieni şi ierarhi din Europa, festivalul reprezentând o comuniune cultural-artistică cu precădere din Europa răsăriteană, la care au luat parte formaţii din Polonia, Ucraina, Franta, Rusia, Letonia, Lituania, Grecia, Serbia, România, Armenia, Republica Moldova ş.a. Ediţia din acest an a întrunit aproximativ cinci sute de invitaţi. Concertul-concurs a avut loc în Catedrala ortodoxă Holy Pokrovsky (Acoperământul Maicii Domnului), iar Gala laureaţilor şi ceremonia de premiere a fost găzduită de Teatrul regional Grodno.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.