Juncker nu dorește un”superstat european”

0

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat miercuri că nu este favorabil ideii creării unui ”superstat european”, el răspunzând astfel acelor susţinători ai Brexit-ului care l-au criticat pentru opiniile sale federaliste, transmite Reuters.

”Unii din viaţa politică britanică sunt împotriva adevărului, pretinzând că eu sunt un federalist stupid, încăpăţânat, şi că sunt în favoarea unui superstat european”, a declarat Juncker într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

”Sunt strict împotriva unui superstat european. Noi nu suntem Statele Unite ale Americii. Această idee este un total nonsens”, a adăugat el.

Declaraţiile preşedintelui executivului UE par a fi un răspuns direct la afirmaţiile făcute miercuri la Londra de ministrul de externe britanic Boris Johnson, conform căruia Marea Britanie s-ar putea conforma în continuare normelor comunitare după Brexit, dar ţara sa este decisă să părăsească UE întrucât legile comunitare sunt menite ”să creeze un stat european cuprinzător”.

În discursul prezentat la Londra, Johnson a avertizat că ar fi o „nebunie” ca ţara sa să accepte un acord asupra ieşirii din Uniunea Europeană care să nu-i permită să se bucure de „libertăţile economice” pe care le presupune acest pas.

Potrivit oficialului britanic, Marea Britanie nu trebuie să depindă de normele unui bloc ce reprezintă doar 6% din populaţia lumii. De asemenea, el a respins argumentele în favoarea organizării unui al doilea referendum cu privire la Brexit, avertizând că o tentativă de a împiedica părăsirea UE de către Marea Britanie ar constitui o „greşeală dezastruoasă”.

Săptămâna trecută, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat Londra că mai multe dezacorduri ‘importante’ între Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar putea pune sub semnul întrebării faza de tranziţie cerută de Londra după Brexit.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.