Gafă uriașă a premierului Dăncilă

Share:

Premierul Viorica Dăncilă i-a numit, joi seară, „autişti” pe europarlamentarii români care, în dezbaterea din Parlamentul European, au criticat îndepărtarea autorităţilor de la Bucureşti de valorile europene. Asociaţiile dedicate persoanelor care se confruntă cu autismul o critică pe Viorica Dăncilă pentru folosirea „jignitoare” a termenului. CNCD s-a autosesizat.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în ceea ce priveşte declaraţiile premierului Viorica Dăncilă – care i-a numit „autişti” pe cei care „dezinformează UE”. Şefa Executivului va fi citată pentru audieri marţi, a declarat preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.

„Încă nu s-a înregistrat o sesizare la CNCD şi am demarat noi autosesizare, deci o procedură din oficiu. (…) Marţi vom organiza citarea şi audierea doamnei prim-ministru, după care vom adopta o hotărâre”, a precizat vineri Asztalos Csaba.

El a vorbit şi despre faptul că premierul şi-a cerut scuze ulterior declaraţiei.

„Scuzele unei persoane care e acuzată sau ajunge la concluzia că a săvârşit o discriminare este o circumstanţă care este luată în considerare de regulă la stabilirea unei sancţiuni, cum a fost de exemplu în cazul domnului Mihai Tudose, care şi-a cerut scuze public şi, după declaraţia cu steagurile, Colegiul a luat în considerare aceste scuze”, a arătat preşedintele CNCD.

La audieri va fi chemat şi Mihai Gâdea, realizatorul tv în emisiunea căruia Viorica Dăncilă a făcut declaraţia cercetată, se arată într-un comunicat CNCD.

„Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis să se autosesizeze cu privire la declarația doamnei Prim-ministru Dăncilă Viorica Vasilica, din cadrul interviului acordat la televiziunea Antena 3, în seara zilei de 15 februarie 2018, care a avut următorul conținut:

Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţa.

Consiliul urmează să organizeze audierea doamnei Prim-ministru în data de 20 februarie. În speță, va fi citat la audieri și moderatorul emisiunii respective, domnul Mihai Gâdea. În urma îndeplinirii procedurii legale, C.N.C.D. va analiza declarația în speță și comportamentul moderatorului, din perspectiva săvârșirii unei posibile fapte de discriminare, prin încălcarea dreptului la demnitate umană a persoanelor cu autism”, potrivit comunicatului CNCD.

Premierul Viorica Dăncilă şi-a cerut scuze pentru declaraţia de joi seară de la tv. Într-un comunicat de la Guvern, remis vineri dimineaţă, se precizează că „prin comparația făcută (premierul – n.r.) nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului”.

„Premierul Viorica Dăncilă își cere scuze public pentru declarația făcută în cadrul unei emisiuni televizate și precizează că prin comparația făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului. „Îmi declar sprijinul ferm pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de natura acestora. Sunt oameni care au nevoie de grija și de susținerea noastră. Avem datoria să dovedim înțelegere și umanitate, să le respectăm drepturile, să le apărăm demnitatea”, a afirmat prim-ministrul Dăncilă.

Șeful Executivului subliniază că doar printr-o atenție constantă acordată persoanelor cu dizabilități putem contribui la integrarea acestora în societate și punerea în valoarea a calităților lor. „M-am implicat activ în tot ceea ce înseamnă promovarea și apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Ca prim-ministru, voi folosi toate pârghiile legale pentru a pune în practică, în cel mai scurt timp, măsuri active destinate rezolvării dificultăților pe care le întâmpină semenii noștri”, a subliniat Viorica Dăncilă”, se arată în comunicatul guvernului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.