Peștera Ponoarele, accesibilă pe tot parcursul anului!

0

Pestera Ponoarele, cunoscuta si sub numele de Pestera de la Podul Lui Dumnezeu, Pestera de la Pod, Pestera Podului sau Pestera de la Podul de Piatra, este accesibila turistilor putand fi vizitata pe tot parcursul anului, se afla intr-un grad avansat de distrugere cu un numar mare de stalactite rupte si stalagmite dislocate din galeria fosila.

Pestera podului este situata la o altitudine de 337m. Lungimea sa este de 734m. Pestera este o strapungere hidrogeologica realizata de apele ce se strang in lacul Zăton.

Prezinta doua intrari de dimensiuni mari. Galeria principala este subfosila, la un nivel superior se gaseste o galerie fosila.

In interior pestera prezinta un aven si o dolina ce au functia de prea-plin, caci, atunci cand nivelul apei in Lacul Zaton creste, apa urca inundand pestera, pentru ca ea sa se scurga treptat odata cu scaderea nivelului din Zaton. Galeria fosila prezinta spatii mari fiind bogat concretionata cu domuri stalagmitice, stalagmite, stalactite, draperii foarte lungi si stalactite fistulare. Pestera Ponoarele este opera apelor zatonului, care se drenau candva prin galeriile ca si pe sub arcada Podului Natural, detasat acum de restul pesterii in urma unei prabusiri.

Coborârea este alunecoasă pentru că apa picură mereu din tavan şi peştera este inundată în momentul în care apele Zătonului cresc. După vreo sută de metri galeria se ramifică spre dreapta către ieşirea dinspre Zăton, dar drumul este barat de prezenţa sorbului prin care se face comunicarea cu etajul subteran.

In pestera se adapostesc numerosi lilieci din speciile Myotis, Miniopterus si Rinolophus. In perioada aprilie-august, in pestera se poate intalni o colonie de nastere formata din cca. 3000 indivizi, iar in perioada octombrie-aprilie, o colonie de hibernare de cca. 1000 lilieci. Deoarece liliecii nu numai ca nu sunt periculosi pentru oameni, dar au si un rol important in mentinerea echilibrului ecologic, ei trebuie ocrotiti.

Pestera este ocrotita in cadrul rezervatiei naturale Podul Lui Dumnezeu de la Ponoarele.

In afara Pesterii de la Pod, in zona podului sunt de remarcat de asemenea Pestera Zaton, situata in zona ponorului Zaton, care si ea este o pestera de prea-plin (are 105 m lungime).

Echipament recomandat pentru vizitarea pesterii: cizme, salopeta, casca, cel putin o sursa de lumina de persoana, grupuri de minim doua si maxim zece persoane.

Telefoane utile:

Institutul de Speologie „Emil Racovita”: 021-318.1425, 311.0829

Dumitru Borloveanu (custode-ghid): 0252- 381.545

Sursa: ponoare.ro;

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.