Semnele care prevestesc autismul

0

Semne autism. Autismul este o tulburare de dezvoltare considerata drept una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilariei. Autismul este tulburarea centrala din cadrul unui intreg spectru de tulburari de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburarilor autismului/autiste sau de tulburari pervazive de dezvoltare. In anul 2018 Asociatia AITA aniverseaza 10 ani de la infiintare, și desfasoara o ampla Campanie de informare intitulata ‘Zece’ pentru parinti și cadre didactice, aducand in discutie aspecte importante legate de autism, terapia copiilor, abordarea parintilor, depașirea dificultatilor, etc.

Autismul inregistreaza o creștere alarmanta in toate mediile, in toata lumea, estimandu-se ca in anul 2016 exista 1 copil cu tulburare de spectru autist la 56 de copii. Autismul apare mai des la baieti decat la fete (proportia fiind de 4 la 1), in Romania estimandu-se ca sunt 30.000 de persoane cu aceasta tulburare.

Semne autism. In campania de informare ‘Zece’, psihologul Daniela Gavankar, ne vorbește despre cele 10 semne ale autismului, pe care le identifica parintii la inceput de drum.

1.Contact vizual slab – raspuns la nume rar sau deloc sau dupa multe insistente. Copilul nu se intoarce si nu se uita la adultul care il striga pe nume.

2.Comportamente repetitive indelungate – tendinta de a se izola si de a repeta un comportament neadecvat (inchide/deschide usile, flutura manutele sau topaie, invarte rotile masinutelor, etc).

3.Abilitati sociale deficitare (prefera sa isi petreaca timpul sau sa se joace singur, si chiar daca ii plac copiii nu stie ce sa faca impreuna cu acestia),

4.Proteste indelungate si inexplicabile – daca i se schimba rutinele, drumul, daca vin persoane noi in contact cu el, daca trebuie sa intre in cladiri noi, si cu toate eforturile depuse de catre parinti, copilul nu poate fi linistit decat foarte greu si doar atunci cand rutina este reluata.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.