Opoziția din Venezuela vrea garanții din partea lui Maduro

0

Opoziţia venezueleană a exclus miercuri o participare la scrutinul prezidenţial din 22 aprilie fără garanţii din partea guvernului preşedintelui socialist Nicolas Maduro în măsură să asigure un proces electoral liber şi transparent, transmite AFP.

„Nu contaţi pe Unitatea Democratică, nici pe popor, pentru a valida ceea ce, până în prezent, nu este decât un simulacru electoral fraudulos şi nelegitim”, a anunţat, într-un comunicat, Masa Unităţii Democratice (MUD), principala coaliţie a opoziţiei.

Printre principalele cerinţe ale adversarilor guvernului figurează prezenţa observatorilor internaţionali independenţi, desfăşurarea scrutinului în al doilea semestru al anului 2018, desemnarea unui Consiliu Naţional Electoral „echilibrat”, votul venezuelenilor din diaspora şi un acces egal la media, potrivit textului.

MUD, remarcă AFP, lasă o uşă deschisă unei participări la scrutin dacă aceste condiţii ar fi acceptate de tabăra prezidenţială.

Ales în 2013, Nicolas Maduro se confruntă cu o rată de nepopularitate de 75%, ca urmare a prăbuşirii economice a Venezuelei, o ţară petrolieră afectată de o penurie gravă de medicamente şi alimente.

Dar, devansând data alegerilor prezidenţiale, el a reuşit să destabilizeze opoziţia, deja slăbită şi divizată, şi, potrivit analiştilor, ar putea obţine uşor un al doilea mandat, până în 2025.

O parte a comunităţii internaţionale, inclusiv Uniunea Europeană şi Columbia, a avertizat că nu va recunoaşte rezultatele acestor alegeri, pe care Washingtonul le consideră „nici libere, nici corecte”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.