Președintele CNCD, nemulțumit de decizia în cazul Dăncilă

Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), consideră că s-ar fi impus o minimă sancţiune, respectiv un avertisment, în cazul premierului Viorica Dăncilă, care i-a numit „autişti” pe unii europarlamentari. Decizia CNCD a fost adoptată cu majoritatea celor prezenţi –  şapte voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, al preşedintelui.

Asztalos Csaba a declarat, luni seară la Digi24, că el a avut opinie separată având în vedere faptul că Viorica Dăncilă este demnitar public, iar astfel de declaraţii făcute de un demnitar public reprezintă un semnal negativ în societate.

„Am considerat că declaraţia doamnei premier depăşeşte limitele libertăţii de exprimare având în vedere calitatea de înalt demnitar, dar şi faptul că această exprimare a fost folosită în sens peiorativ şi aduce atingere demnitătii umane a persoanelor afectate de autism şi familiilor acestor persoane, care se confruntă cu stigmatizarea copiilor. În societate este un discurs de ură şi această etichetare, venind de la un înalt demnitar, este un semnal negativ”, a declarat preşedintele CNCD, potrivit News.ro.

 El a apreciat că s-ar fi impus o minimă sancţiune, respectiv un avertisment.

„Am apreciat că s-ar impune o minimă sancţiune, un avertisment. Nu putem spune că doamna premier a fost de rea credinţă, si-a cerut scuze (…), s-a întâlnit cu asociaţiile copiilor afectaţi (…) Am rămas în minoritate. Am fi avut ocazia să le transmitem formatorilor de opinie şi mai ales politicienilor să fie mai riguroşi în exprimarea publică şi să evite astfel de etichetări”, a adăugat Asztalos Csaba.

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis, luni, că premierul Viorica Dăncilă nu a discriminat atunci când i-a comparat pe europarlamentari cu autiştii, singurul vot împotrivă aparţinându-i preşedintelui CNCD, Asztalos Csaba.

„Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor în data de 26.02.2018, a dezbătut declarația doamnei Prim-ministru Dăncilă Viorica Vasilica, din cadrul interviului acordat la televiziunea Antena 3, în seara zilei de 15 februarie 2018, care a avut următorul conținut: “Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţa”, hotărând că declarația în cauză se incadrează în limitele libertății de exprimare și nu constituie discriminare.
De asemenea, lipsa intervenției moderatorului Mihai Gâdea nu constituie discriminare.

Vot: Decizia a fost adoptată cu majoritatea celor prezenți (7 voturi pentru și 1 vot împotrivă).

Hotărârea motivată va fi comunicată părţilor, în termen legal, şi este supusă căii de atac la instanţa de contencios administrativ”, se arată într-un comunicat CNCD.

Premierul Viorica Dăncilă a susţinut în urmă cu două săptămâni, la Antena 3, că vrea să aibă o abordare transparentă cu liderii europeni şi că Monica Macovei a făcut mult rău României prin atitudinea ei şi prin faptul că „şi-a pârât propria ţară” în Parlamentul European, cerând, referitor la legile Justiţiei, să fie judecată de alte 27 de ţări. Premierul i-a catalogat drept „autişti” pe cei care „dezinformează UE, în ciuda faptului că stiu adevărul”.

Preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa, Ana Dragu, a criticat, într-o postare pe Facebook, afirmaţia premierului Viorica Dăncilă, afirmând că postarea sa poate fi considerată o sesizare către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru a lua măsurile impuse de lege într-un astfel de caz.

A doua zi, premierul Viorica Dăncilă şi-a cerut scuze, prin intermediul unui comunicat de presă, pentru declaraţia pe care a făcut-o, iar în aceeaşi zi CNCD a anunţat că va organiza în 20 februarie audierea acesteia. CNCD preciza că în această speţă va fi citat şi moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.