UE cere încetarea luptelor din Siria

0

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a cerut, într-o scrisoare adresată miniştrilor de externe din Rusia, Iran şi Turcia, acordarea de sprijin pentru încetarea focului în regiunea Ghouta Orientală şi pentru accesul ajutoarelor umanitare în zonele asediate din Siria, relatează miercuri Reuters.

Într-un apel adresat celor trei ţări ca mediatori ai convorbirilor de pace privind Siria, care au avut loc în capitala kazahă Astana, Federica Mogherini le-a cerut ‘să pună în aplicare un adevărat armistiţiu umanitar pentru cel puţin 30 de zile pe întreg teritoriul Siriei’.

În această scrisoare datată 26 februarie, Mogherini le-a mai solicitat celor trei ţări ‘să adopte toate măsurile necesare pentru a se asigura că luptele încetează, că poporul sirian este protejat şi în cele din urmă că accesul de urgenţă al ajutoarelor umanitare şi evacuările medicale necesare pot avea loc’.

În scrisoarea respectivă, care a fost trimisă de asemenea miniştrilor de externe din cele 28 de state membre UE şi secretarului general al ONU, Federica Mogherini a afirmat că aplicarea unui armistiţiu va da o şansă pentru progresul convorbirilor de pace privind Siria, desfăşurate sub egida ONU.

Uniunea Europeană urmează să organizeze o conferinţă internaţională privind Siria la Bruxelles, pe 24 şi 25 aprilie.

Un armistiţiu zilnic între orele locale 09:00 – 14:00 (07:00 – 12:00 GMT), pentru a permite intrarea ajutoarelor sau ieşirea locuitorilor şi răniţilor din enclavă, a fost decretat luni de Rusia, aliată a regimului Bashar al-Assad, dar părţile beligerante s-au acuzat reciproc de încălcarea acestuia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.