Ministrul Toader, „urecheat” de procurorul general

Share:

Procurorul general Augustin Lazăr afirmă într-un interviu acordat Agerpres că „bruiajul” care există în jurul sistemului judiciar din România nu trebuie să impresioneze pe nimeni din justiţie, întrucât este necesară asigurarea unor instituţii „nediscreditate”, a unei ordini de drept „ferme”, la nivel european.

Augustin Lazăr afirmă că ministrul Tudorel Toader nu a respectat regulamentul CSM la procedura de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi se întreabă dacă Executivul poate să se erijeze în acelaşi timp „în denunţător şi apoi în evaluator”.

În legătură cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse legilor justiţiei, Lazăr declară că imaginea este „sumbră”, modificările fiind făcute fără studii de impact. În plus, crede Lazăr, Ministerul Public se va confrunta cu o mare criză de personal, deoarece aproximativ 750 de procurori se vor putea pensiona, ceea ce va duce la „decapitarea” multor parchete.

Cu privire la înregistrările apărute în presă, Lazăr spune că cei care fac show-urile media sunt interesaţi să îi diabolizeze pe procurori.

Procurorul general a mai spus că există metode sofisticate de fraudă în achiziţiile publice, în care sunt folosiţi ca paravan „oameni de paie” cu o cultură modestă, astfel încât este necesară menţinerea infracţiunii de abuz în serviciu pentru a proteja banul public, care este „o miere la care trag foarte mulţi”.

Lazăr a fost întrebat în cadrul interviului care este portretul robot al funcţionarului care face abuz în serviciu şi cât de sofisticate au ajuns metodele folosite de infractori în fraudele cu fonduri publice.

Potrivit lui Augustin Lazăr, raportul MCV reţine că în acest domeniu nu s-a învăţat din experienţă şi că trebuie să crească capacitatea de învăţare din experienţa anterioară.

Procurorul general susţine că infracţiunea de abuz în serviciu trebuie menţinută, pentru a proteja banul public – o „miere la care trag foarte mulţi”.

El susţine că nu se investeşte în formarea funcţionarilor publici şi de aceea se comit în continuare astfel de fapte

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.