Negociatorul șef al UE salută discursul Theresei May

0

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a salutat vineri seară discursul rostit la Londra de premierul britanic Theresa May care a oferit ‘claritate’ cu privire la viitoarele relaţii între Marea Britanie şi blocul comunitar, transmit AFP şi dpa.

”Discursul oferă claritate despre părăsirea pieţei unice şi a uniunii vamale de către Regatul Unit şi recunoaşterea compromisului privind unele linii orientative” ale negocierilor pregătite de Cei 27 pentru viitorul acord comercial cu Londra, a menţionat Barnier.

Într-un discurs extrem de aşteptat referitor la viziunea Londrei asupra viitoarei relaţii cu UE după Brexit, premierul Theresa May a estimat că ţara sa poate fi o ‘naţiune mai puternică şi mai coerentă’, care să funcţioneze atât în favoarea celor care au votat pentru părăsirea UE, cât şi a celor care s-au pronunţat pentru rămânerea Marii Britanii în forul comunitar. Ea a adăugat că este nevoie de o ‘gândire creativă’ pentru a încheia cel mai bun acord între Londra şi UE.

Potrivit Theresei May, este nevoie de un echilibru în cadrul noilor relaţii dintre Londra şi Bruxelles după Brexit, adăugând că ‘niciuna dintre părţi nu va avea exact ceea ce doreşte’. May a adăugat că Marea Britanie poate opta să rămână aliniată la normele privind concurenţa şi ajutoarele de stat după Brexit.

Referitor la situaţia Irlandei de Nord, premierul May a dat asigurări că Brexit-ul nu va periclita progresele realizate pe calea păcii în provincia britanică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.