George Ivașcu, ministrul pe care premierul Dăncilă ar trebui să-l “cloneze”!

0

Nu l-am cunoscut, personal, pe George Ivașcu. Am auzit, însă, ca jurnalist, lucruri frumoase despre actorul, managerul și mai ales omul George Ivașcu. De altfel, numirea sa în fruntea Ministerului Culturii nu m-a surprins. Nu am dorit să scriu, în momentul preluării mandatului, niciun rând despre faptul că într-un Guvern Dăncilă, care geme de neprofesionalism și politizare excesivă, a fost nominalizat/susținut/votat un ministru al Culturii care chiar a avut și are de spus un cuvânt greu în această direcție.

În cele cinci săptămâni de la preluarea mandatului, ministrul Ivașcu a demonstrat abilitate managerială, viziune și, mai ales, dorința, ca în Anul Centenarului să redea Culturii rolul, prestigiul și importanța pe care acest domeniu vital al unei nații, trebuie, obligatoriu, să îl joace în evoluția firească a lucrurilor.

Înainte de a fi un actor foarte bun- nu puțini dintre noi i-am admirat, de-a lungul anilor, prestațiile de la Teatrul de Comedie, Teatrul Național și mai ales Teatrul Metropolis, pe care l-a condus de la înființarea sa, dar și cele din filmele, nu puține, în care a avut roluri lăudabile, decorat și premiat nu de puține ori, pentru meritele sale-, George Ivașcu rămâne, înainte de toate, un om dedicat Culturii, care crede cu încăpățânare chiar, că țara noastră este obligată să ofere, mai ales în Anul Centenarului, rolul/respectul cuvenit Culturii.

De altfel, prioritățile mandatului ministrului Ivașcu sunt grăitoare și arată până la urmă dorința acestuia de a schimba, radical, drumul pe care a mers, ani la rândul, Ministerul Culturii. Punerea imediată în aplicare a proiectelor aprobate și bugetate în programul Centenarului, evaluarea, revizuirea, completarea și modificarea întregului cadru legislativ în conformitate cu legislația europeană (definitivarea Codului Patrimoniului, definitivarea cadrului legisaltiv în ceea ce privește domeniul artelor spectacolelor, inclusiv în sfera privată, parteneriatul public-privat ca pârghie importantă în finanțarea și dezvoltarea instituțiilor de cultură, stabilirea normelor și a legislației care să îmbunătățească finanțarea instituțiilor de cultură, sprijinirea segmentului independent și a sferei ONG, adoptarea Legii meșteșugarilor pentru promovarea meseriilor tradiționale din România), fundamentarea, finalizarea și implementarea Strategiei Naționale pentru pentru cultură și patrimoniu, punerea imediată în aplicare a proiectelor aprobate și bugetate în programul Centenarului, realizarea Pactului Național pentru Cultură, implicarea Ministerului în alte proiecte de mare anvergură: Târgul Internațional de Carte de la  Leipzig, realizarea condițiilor optime a programului cultural România-Franța; organizarea festivalului George Enescu; implicarea alături de guvern în proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021, continuarea și finalizarea obiectivelor din programul LIMES, – parteneriate cu ministerele de resort, de exemplu, cu Ministerul Educației pentru proiectul „Educație prin Cultură”, cu Ministerul Turismului pentru dezvoltarea zonei de turism cultural etc. Iar lista priorităților acestui (încă) tânăr ministru poate continua.

Diferența uriașă dintre ministrul Ivașcu și alți colegi din Cabinetul Dăncilă este faptul că acesta s-a pus, cum se spune pe treabă, încă din prima zi a preluării mandatului de ministru. Iar hotârârea sa de a rezolva, măcar partial, provocările care se întind în fața Ministerului, pare de nezdruncinat.

Profesionalismul său face casă bună cu calitatea umană și cu voința de a lăsa ceva în urma sa, inclusiv la acest Minister. Pentru că, dincolo de vorbe, promisiuni, demagogie și jocuri politice, rămân faptele! Iar ministrul Ivașcu a înțeles de mult timp acest lucru!

Un sfat pentru doamna premier Dăncilă și pentru liderul PSD, Liviu Dragnea: poate nu ar fi greșit ca ministrul Ivașcu să fie clonat! În interesul PSD și implicit al guvernării… Pentru că, la fiecare minister, numirile ar trebui să fie pliate pe citatul „omul potrivit la locul potrivit”!

Vom urmări cu atenție maximă, însă, prestația ministrului Ivașcu, cel care are, în fața sa, un program extrem de ambițios. Trebuie, însă, susținut și lăsat să-l ducă până la capăt!

Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.