Parlamentul dă o puternică lovitură Casei Regale

0

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, retrag din circuitul legislativ proiectul pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României. Tăriceanu spune că motivul ţine de definirea statutului acestei, Casa Regală neputând fi un ONG, dar speră ca legea să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară.

„În temeiul art 97 alin (1) din Regulamentul Senatului, solicităm retragerea propunerii legislative pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României în calitate de iniţiatori”, se arată în solicitarea înaintată Biroului permanent al Senatului, citată de Mediafax.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, luni, că proiectul privind reglementarea statului juridic al Casei Regale va fi redepus la Camera Deputaţilor într-o formă modificată, adăugând că nu se renunţă la această iniţiativă şi că nu va fi ONG Casa Regală.

„Având punctele de vedere ale diferitelor instituţii relevante în materie, trebuie să reconsiderăm forma proiectului. Este necesară crearea unei instituţii care să poată să fie bugetată şi poată să primească fondurile aferente. Acest lucru presupune schimbarea ordinii de dezbatere, adică Senatul va fi Cameră decizională şi proiectul trebuie retras şi redepus într-o formă modificată la Camera Deputaţilor. Acest lucru nu înseamnă renunţarea la iniţiativă, ci schimbarea procedurii în aşa fel încât să fie în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Ori de câte ori este necesară înfiinţarea unei instituţii noi, Camera decizională devine Senatul. După cum ştiţi iniţiativa a fost depusă la Senat, deci ea trebuie retrasă şi redepusă la Camera Deputaţilor. Forma nu este definitivată, există proiectul şi urmează să-l definitivăm cât de curând şi să-l depunem”, a declarat Tăriceanu, la Parlament.

Acesta a adăugat că nu există posibilitatea ca, prin modificări, Casa Regală să devină un ONG şi că aceeaşi opinie o împărtăşeşte şi familia regală.

Întrebat dacă rămân aceleaşi principii, precum concesiunea Palatului Elisabeta pentru 49 de ani, Tăriceanu a răspuns: „Nu, alea nu sunt principii. Sunt nişte prevederi care, sigur, vor trebui să ţină cont de necesitatea desfăşurării activităţilor publice ale Casei Regale şi sigur că da, păstrăm aceeaşi intenţie, Palatul Elisabeta să poată să fie folosit pentru derularea acestor activităţi publice”.

Preşedintele Senatului a susţinut că dacă vor mai fi nevoie de consultări cu Casa Regală, acestea pot avea loc oricând.

În ceea ce priveşte bugetul pentru acest proiect, Tăriceanu a precizat că Guvernul stabileşte proiectul de buget pentru toate instituţiile, iar Parlamentul îl aprobă.

Întrebat dacă şi-a propus ca acest proiect să fie adoptat de Parlament în această sesiune, Tăriceanu a răspuns: „Mi-aş dori să fie adoptat în această sesiune. Ar fi extrem de util şi ca semnal şi nu numai ca semnal, ci pentru a da o formă stabilă şi din toate punctele de vedere legală funcţionării Casei Regale”.

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a anunţat luni, după retragerea din circuitul legislativ a proiectului pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale, că noua variantă prevede înfiinţarea unei instituţii care va administra funcţionarea Casei Regale, cu un aparat suplu şi costuri mici.

„În ultimele săptămâni au fost discuţii dese cu reprezentanţii Casei Regale. Eu şi cu domnul Tăriceanu l-am desemnat pe domnul Gabriel Vlase, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, să aibă întâlniri cu reprezentanţii Casei Regale şi s-a ajuns la concluzia comună că proiectul de lege depus la Senat nu era fezabil şi avea potenţiale riscuri de neconstituţionalitate. Împreună am făcut un nou proiect de lege, care mi se pare că s-a şi depus la Cameră, prin care se înfiinţează o instituţie ce va administra funcţionarea Casei Regale, pentru a evita orice risc de neconstituţionalitate şi pentru a fi ceva care să se poată şi aplica. Este convenit cu reprezentanţii Casei Regale lucrul acesta. Costurile din partea statului vor fi foarte mici şi cred că este o soluţie care va fi adoptată şi care va mulţumi pe toată lumea”, a precizat Dragnea, la finalul CExN al PSD.

El a opinat că reprezentanţii Casei Regale nu ar trebui să plătească o chirie pentru Palatul Elisabeta.

„Eu nu vreau să plătească. Nu cred că e nevoie să plătească chirie. E vorba să aibă în folosinţă. Sunt foarte multe organizaţii non-guvernamentale care folosesc gratuit spaţii ale statului. (…) Vorbim de un aparat suplu şi de costuri foarte mici din partea statului”, a susţinut el.

Iniţiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României a fost depusă la Senat pe 8 noiembrie 2017. Propunerea legislativă iniţială prevedea recunoaşterea Casei Regale ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propunea recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprindea o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia. Potrivit proiectului Casa Regală ar putea primi un buget anual aprobat de Guvern, iar Palatul Elisabeta era dat în folosinţă pentru următorii 49 de ani.

Deocamdată, Familia Regală rămâne la Palatul Elisabeta, dar va plăti chirie pentru imobil. Palatul Elisabeta fusese primit de către regele Mihai drept locuinţă în calitate de fost şef de stat şi trebuia eliberat la 60 de zile de la decesul fostului suveran. Conform TVR, s-a ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii RAAPPS, iar Familia Regală va plăti chirie pentru Palatul Elisabeta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.