Legătură directă între jocurile online și anxietate

0

Există o corelaţie între dependenţa de jocurile online şi unele patologii psihiatrice, cum ar fi ADHD forma adultului, comportament impulsiv, anxietate sau depresie, afirmă Elena Popescu, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului Socola Iaşi.

Ea spune că dependenţa de jocurile video, mai cu seamă cele desfăşurate în mediul online, reprezintă un subiect de dezbatere în lumea psihiatrică modernă iar părerile sunt împărţite: există tabere ce susţin încadrarea acestei adicţii în nomenclatura tulburărilor psihiatrice, bazându-se pe studiile ştiinţifice publicate până în prezent şi tabere care se opun acestui demers.

În absenţa unui consens în ceea ce priveşte definiţia dependenţei de jocurile online şi în privinţa riscurilor pe care aceasta le creează, unii specialişti argumentează că persoanele dependente de jocurile pe calculator ar ajunge să fie stigmatizate şi ar creşte disproporţionat numărul cazurilor fals pozitive recomandate pentru tratament, adaugă medicul.

„Manualul de specialitate, DSM V (Manual de Diagnostic şi Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale), clasează momentan dependenţa de jocurile online în cadrul capitolului Afecţiuni care necesită studii suplimentare. Se vorbeşte despre dependenţă faţă de jocurile online atunci când utilizarea persistentă de peste 12 luni şi recurentă duce la disconfort sau disfuncţie semnificativă din punct de vedere clinic, manifestată prin preocupare intensă sau anticipare a jocului următor, sevraj la întreruperea bruscă a activităţii, creşterea numărului de ore petrecute jucând pentru resimţirea efectului dorit, incapacitatea controlului impulsului de a juca”, explică dr. Elena Popescu.

Ea atrage atenţia şi mai arată că tulburarea include toate tipurile de jocuri online, cu excepţia jocurilor de noroc, gambling, acestea din urmă având stimulare financiară.

Referindu-se la prevalenţa fenomenului de-a lungul timpului, medicul explică că studiile arată un nivel mediu constant în perioada 1998 – 2016, de 4,7%, deşi specialiştii se aşteptau la o creştere, având în vedere că accesul la tehnologia de vârf şi la internet a avut un trend ascendent în ultimii ani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.