Va participa Maduro la Summitul Americilor din Peru?

0

Ţările din cadrul Alianţei Bolivariene pentru Popoarele din America (ALBA) au anunţat luni că vor cere ”măsuri diplomatice şi politice” împotriva opoziţiei din Peru faţă de prezenţa Venezuelei la summitul Americilor din 13 şi 14 aprilie, informează marţi AFP.

La mijlocul lui februarie, Peru, gazda acestei asociaţii ce îi reuneşte pe liderii de stat ai celor 35 de ţări ale continentului şi din Caraibe, a dat de înţeles că preşedintele Maduro nu ar fi binevenit şi i-au cerut să se abţină de la participare.

În declaraţia sa finală, cel de-al 14-lea summit al ALBA (Venezuela, Ecuator, Cuba, Nicaragua, Bolivia şi câteva insule din Caraibe) cer ”un drept de participare pentru Venezuela”. ”Şi intenţionăm să exercităm măsuri diplomatice şi politice pentru a o garanta”, se adaugă în document, semnat de liderii Cubei, Boliviei şi Nicaragua, respectiv Raul Castro, Evo Morales şi Daniel Ortega, fără a face mai multe precizări.

Alianţa îşi exprimă de asemenea sprijinul pentru alegerile anticipate prevăzute să aibă loc în 20 mai în Venezuela, în cadrul cărora Nicolas Maduro aspiră la un nou mandat până în 2025.

SUA şi Grupul de la Lima, care include 14 ţări, printre care Argentina, Brazilia, Columbia, Mexic şi Peru, au contestat aceste alegeri boicotate de o mare parte din opoziţia venezueleană şi calificată de Washington ca fiind ”nici libere, nici corecte”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.