ONU vrea examinare psihiatrică pentru Duterte

0

Insultele proferate de preşedintele filipinez Rodrigo Duterte la adresa raportorilor Naţiunilor Unite sugerează că el are nevoie de o examinare psihiatrică, a estimat vineri, la Geneva, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Zeid Ra’ad Al-Hussein, transmit Reuters şi AFP.

”Aceste atacuri nu pot rămâne fără răspuns, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului trebuie să ia măsuri. Trebuie să credem că preşedintele Filipinelor are nevoie de a se supune unei examinări psihiatrice. Acest tip de comentarii este inacceptabil”, a declarat Zeid Ra’ad Al-Hussein într-o conferinţă de presă desfăşurată la Geneva.

Raportorul special al ONU privind decesele extrajudiciare, Agnes Callamard, a devenit ţinta criticilor preşedintelui filipinez.

Într-o întâlnire cu reprezentanţi filipinezi ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al-Hussein a citat articole din presa filipineză, apărute în noiembrie, în care Duterte ameninţa, folosind expresii jignitoare, să o pălmuiască pe Agnes Callamard.

Cel puţin 3.987 de persoane au fost ucise în operaţiuni ale poliţiei filipineze împotriva unor suspecţi de consum şi trafic de droguri între iulie 2016 şi ianuarie 2018, conform datelor oficiale.

Totuşi, organizaţia Human Rights Watch susţine că estimările organizaţiilor locale de apărare a drepturilor omului şi ale Bisericii arată că până la 13.000 de oameni ar fi fost ucişi, bilanţ care include şi persoanele ce ar fi fost omorâte de ucigaşi plătiţi sau de membri ai unor grupări paramilitare.

În urmă cu câteva săptămâni, Washingtonul a declarat că preşedintele filipinez Rodrigo Duterte constituie o ameninţare pentru democraţie şi drepturile omului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.