Primele semne ale endometriozei

0

Durerile și crampele sunt câteva dintre simptomele care indică prezența endometriozei. Află ce alte semne dă această boală pe care este important s-o tratezi la timp.

Endometrioza este o afecțiune cauzată de creșterea anormală a țesutului care căptușește uterul. Țesutul se poate extinde spre ovare sau trompele uterine, ceea ce conduce la o inflamație. Dacă această afecțiune trece neobservată, este ignorată și netratată poate să favorizeze infertilitatea.

Menstruații abundente

Multe femei au menstruații care durează mai multe zile, sunt în cantități mari și cu cheaguri de sânge, ceea ce nu ar trebui să se întâmple în mod normal. Aceste simptome sunt cele care apar de la primele menstruații, în primii ani, de aceea multe adolescente pot ajunge să le accepte ca pe ceva ce nu este ieșit din comun.

Durere abdominală

Un alt simptom al endometriozei este durerea pelvină. Unele persoane pot avea o durere cronică. Aceasta nu dispare, ci se intensifică înainte și în timpul menstruației. Când țesutul endometrial sângerează în locurile în care nu poate fi eliminat, apar inflamația și durerea. Aceasta din urmă este mai intensă în partea de jos a abdomenului și a spatelui. Uneori, durerea nu este prea intensă, ceea ce le poate face pe unele femei să nu meargă la un control medical.

Dureri gastrointestinale

Este posibil ca endometrioza să provoacă diaree, constipație care pot trece drept indicii ale unei intoleranțe alimentare sau a unor afecțiuni intestinale cu care se confundă adesea endometrioza. Multe femei care suferă de endometrioză fără să știe se adresează gastroenterlogului și urmează un regim alimentar, dar nu-ți îmbunătățesc starea de sănătate.

Contacte sexuale dureroase

Un alt semn dat de prezența endometriozei este durerea apărută în timpul contactului sexual sau imediat după aceea. În unele cazuri, poate să  persiste și pe parcursul zilei următoare. Dacă durerea este singurul simptom, cauzele acesteia ar putea fi altele, dar dacă este asociată dureri abdominale independente de actul sexual este posibil să fie vorba despre endometrioză.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.