Scandal pe tema sesizării Comisiei de la Veneția

0

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că au existat discuţii în contradictoriu cu reprezentanţii PNL în cadrul şedinţei Birourilor reunite ale celor două Camere, pe tema sesizării Comisiei de la Veneţia cu privire la modificarea legilor Justiţiei.

„Tot timpul avem discuţii în contradictoriu şi acesta e un lucru foarte bun. Reprezentanţii grupurilor PNL au solicitat un aviz din partea Comisiei de la Veneţia, motivând că, în fine, practic asta s-a înţeles, că există o lipsă de competenţă în România, şi la nivelul Parlamentului, şi la nivelul CCR şi din acest motiv ar fi nevoie şi de un aviz din partea Comisiei de la Veneţia. Şi au dat încă o explicaţie care pe mine m-a surprins foarte mult – că trebuie să avem acordul partenerilor noştri externi. Eu am spus foarte clar, i-am adus aminte doamnei reprezentante a PNL-ului că, din câte ştiu eu, şi ştiu bine şi citesc Constituţia, că e foarte clară în această privinţă, Parlamentul României este suveran. Deci, în privinţa legislativă este suveran. Punctul al doilea, CCR a subliniat, în repetate rânduri, că ea integrează în avizele pe care le dă recomandările Comisiei de la Veneţia. Dar sigur că noi am hotărât ca această solicitare să fie transmisă comisiilor juridice ale celor două Camere pentru un punct de vedere şi vom aştepta punctul de vedere, dar ăsta a fost conţinutul discuţiei în contradictoriu. Dar nu e prima dată că avem astfel de discuţii şi e foarte bine”, a declarat Tăriceanu la finalul şedinţei Birourilor reunite ale celor două Camere, informează Agerpres.

El a arătat că a constatat, referitor la legile Justiţiei, „pe care s-a făcut enorm de multă vâlvă şi unde au existat critici şi acuzaţii foarte grave referitoare la afectarea independenţei justiţiei şi la slăbirea luptei împotriva corupţiei”, că după solicitarea de verificare de constituţionalitate de către CCR câteva articole neesenţiale din fiecare lege au fost declarate neconstituţionale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.