Cod roșu de inundații în mai multe județe

Hidrologii au emis, miercuri dimineaţă, o nouă avertizare cod roşu de inundaţii pentru râul Buzău, astfel că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol în judeţele Braşov, Covasna şi Buzău. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, peste 70 de localităţi din 15 judeţe sunt afectate de inundaţii.

Drumul judeţean DJ 503 a fost închis circulaţiei, miercuri dimineaţa, în zona localităţii Drăgăneşti Vlaşca, din cauza apei de pe carosabil, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman.

Autovehiculele sunt deviate pe o rută ocolitoare.

”În localitatea Drăgăneşti Vlaşca, în zona pieţei, DJ 503 a fost închis. Ruta ocolitoare este pe DC 18 Drăgăneşti Vlaşca – Comoara – Botoroaga -Videle. La punctul de lucru Drăgăneşti Vlaşca avem dislocaţi 30 de pompieri cu trei motopompe de mare capacitate”, precizează ISU Teleorman.

La nivel naţional, au fost afectate peste 130 de case şi anexe gospodăreşti şi două drumuri naţionale – DN13C, Vânători-Cristuru Secuiesc, în judeţul Mureş, şi Drumul Naţional 10, în judeţul Covasna, unde la această oră traficul rutier este închis.

Peste 70 de localităţi din 15 judeţe sunt afectate de inundaţii. La nivel naţional, au fost afectate peste 130 de case şi anexe gospodăreşti şi două drumuri naţionale, potrivit informaţiilor transmise miercuri dimineaţă de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Astfel, au fost afectate de inundaţii 71 de localităţi din Bucureşti şi din 15 judeţe – Argeş, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mureş, Prahova, Olt, Teleorman şi Vaslui.

La nivel naţional, au fost afectate 53 de case, 85 de anexe gospodăreşti, 639 fântâni, 5 poduri, 34 de beciuri, două drumuri naţionale şi cinci drumuri judeţene.

În localitatea Homorod (Braşov) au fost evacuate preventiv 6 persoane în locuinţele cărora intrase apa, dar acestea au revenit la domiciliu după ce starea de pericol a trecut.

Potrivit MAI, peste 3.000 de pompieri sunt în teren cu aproximativ 2.000 de mijloace tehnice care intervin în sprijinul populaţiei.

Ministerul Afacerilor Interne recomandă cetăţenilor din zonele vizate de avertizările hidrologice să respecte recomandările autorităţilor, să nu se deplaseze în zone inundate, iar în cazul pătrunderii apei în locuinţe să decupleze întrerupătorul general de energie electrică şi să deconecteze aparatele electrice. De asemenea, şoferilor li se recomandă să se intereseze din timp cu privire la situaţia căilor de comunicaţie pe care le vor parcurge, transmite News.ro.

Din cauza inundaţiilor, miercuri dimineaţă traficul rutier este blocat pe DN13C, Vânători-Cristuru Secuiesc, în judeţul Mureş, circulaţia fiind deviată de la intersecţia DN13C cu DN13A, pe ruta DN13A Lupeni – Bălăuşeni – DN13 Bălăuşeni – Sighişoara.

De asemenea, este blocat traficul şi în judeţul Covasna, pe Drumul Naţional 10, care face legătura între Buzău şi Braşov. Circulaţia este deviată pe ruta DN10 Siriu-Cislău – DJ102 Cislău-Vălenii de Munte – DN1A Vălenii de Munte – Braşov.

Avertizarea emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor este în vigoare de miercuri, de la ora 6.20, până la ora 12.00.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore şi a celor prognozate, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Buzău, aval Vama Buzăului – amonte acumularea Siriu, în judeţele Braşov, Covasna, Buzău.

De asemenea, până la ora 12.00 sunt în vigoare avertizări cod portocaliu pentru bazinul hidrografic al râului Târnava Mare – amonte acumularea Vânători, dar şi pentru râul Olt, fiind vizate judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu şi Mureş.  judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Sibiu.

Drumul Naţional 10, care face legătura între Buzău şi Braşov, este închis circulaţiei, miercuri dimineaţă, în judeţul Covasna din cauza inundaţiilor.

Traficul este deviat pe ruta DN10 Siriu-Cislău – DJ102 Cislău-Vălenii de Munte – DN1A Vălenii de Munte – Braşov.

Potrivit Prefecturii Buzău, pe DN 10 au fost instituite filtre de Poliţie la Cislău, pentru informarea şoferilor referitor la ruta disponibilă şi pentru a nu permite circulaţia către judeţul Covasna, unde au fost instituite restricţiile.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.