Expoziție dedicată lui Bomches, la Muzeul Cotroceni

Expoziţia „Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bomches” va fi vernisată miercuri, la ora 18,00, la Muzeul Naţional Cotroceni, în Spaţiile medievale.

„Expoziţia temporară dedicată lui Bomches – artist român, originar din Braşov – se înscrie în seria manifestărilor pe care Muzeul Naţional Cotroceni le organizează în anul Centenarului, celebrând în acest mod arta românească din ţară şi din străinătate”, a informat Muzeul Naţional Cotroceni, prin intermediul unui comunicat de presă transmis Agerpres.

Friedrich Ritter Bomches von Boor s-a născut la Braşov în 1916 şi s-a stins din viaţă la Wiehl, în Germania, destinul său personal fiind reprezentativ pentru frământările dramatice din Europa ultimului secol, se precizează în comunicat.

S-a format ca pictor între anii 1936 – 1941, luând lecţii de desen, pictură şi compoziţie de la Fritz Kimm, Hans Eder şi Johann Mattis-Teutsch.

În 1941 a fost trimis pe front, iar la scurt timp după întoarcerea din război, în 1945, a fost deportat pentru cinci ani într-un lagăr de muncă din Rusia. Aceşti zece ani de război şi muncă silnică îşi vor pune amprenta asupra paletei cromatice şi a tematicii pictorului.

În 1950 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi timp de douăzeci de ani a făcut parte din conducerea filialei UAP din Braşov.

A participat la expoziţii în ţară şi străinătate şi a fost decorat cu „Ordinul Meritul Cultural cl. IV”.

În 1978 s-a stabilit definitiv în Germania. A schiţat portretele unor personalităţi germane din cultură, politică şi economie ca Peter Ludwig, Genscher, Heidegger, Beitz sau Lore Lorenz.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.