Președintele Duterte, o nouă decizie controversată

0

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a anunţat miercuri revocarea ratificării de către ţara sa a Statutului de la Roma, tratatul ce instituie Curtea Penală Internaţională (CPI, cu sediul la Haga), liderul de la Manila denunţând ancheta preliminară ce vizează execuţiile extrajudiciare din războiul împotriva drogurilor pe care l-a lansat, transmit agenţiile internaţionale de presă.

‘Declar (…) că Filipine revocă ratificarea Statutului de la Roma cu efect imediat’, a declarat preşedintele Duterte într-un comunicat, în care denunţă ‘utilizarea CPI ca instrument politic împotriva Filipinelor’ după declanşarea ‘prematură’ de către procurorul Curţii a unei anchete preliminare împotriva sa.

Curtea Penală Internaţională a declanşat luna trecută o anchetă preliminară pentru a stabili dacă în războiul împotriva drogurilor lansat de Duterte au fost comise crime împotriva umanităţii şi dacă CPI are jurisdicţie în acest caz. Curtea de la Haga a fost sesizată în acest sens anul trecut de un avocat filipinez.

Duterte, ales fără probleme în 2016, a promis să eradicheze traficul de droguri prin eliminarea fizică a zeci de mii de infractori.

După învestirea sa, aproape 4.000 de traficanţi şi de consumatori presupuşi de droguri au fost ucişi de forţele de poliţie, conform statisticilor oficiale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.