International — 14 martie 2018
Președintele Duterte, o nouă decizie controversată

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a anunţat miercuri revocarea ratificării de către ţara sa a Statutului de la Roma, tratatul ce instituie Curtea Penală Internaţională (CPI, cu sediul la Haga), liderul de la Manila denunţând ancheta preliminară ce vizează execuţiile extrajudiciare din războiul împotriva drogurilor pe care l-a lansat, transmit agenţiile internaţionale de presă.

‘Declar (…) că Filipine revocă ratificarea Statutului de la Roma cu efect imediat’, a declarat preşedintele Duterte într-un comunicat, în care denunţă ‘utilizarea CPI ca instrument politic împotriva Filipinelor’ după declanşarea ‘prematură’ de către procurorul Curţii a unei anchete preliminare împotriva sa.

Curtea Penală Internaţională a declanşat luna trecută o anchetă preliminară pentru a stabili dacă în războiul împotriva drogurilor lansat de Duterte au fost comise crime împotriva umanităţii şi dacă CPI are jurisdicţie în acest caz. Curtea de la Haga a fost sesizată în acest sens anul trecut de un avocat filipinez.

Duterte, ales fără probleme în 2016, a promis să eradicheze traficul de droguri prin eliminarea fizică a zeci de mii de infractori.

După învestirea sa, aproape 4.000 de traficanţi şi de consumatori presupuşi de droguri au fost ucişi de forţele de poliţie, conform statisticilor oficiale.

Related Articles

Share

About Author

(0) Readers Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *