31 de localități, afectate de inundații

0

Premierul Viorica Dăncilă a spus joi, înaintea şedinţei de Guvern, că autorităţile sunt pregătite pentru o eventuală evacuare forţată a localnicilor în cazul în care digul din localitatea Căpeni nu va mai rezista presiunii apei. Ea a făcut apel la oameni să înţeleagă pericolul în care se află şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine. Potrivit premierului, 31de localităţi din 13 judeţe ale ţării sunt afectate de inundaţii, iar trei drumuri naţionale sunt acoperite de ape.

„Din păcate, avem situaţii dificile produse de inundaţii. Încă de azi-noapte, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, este în localitatea Căpeni, unde avem o mare problemă, şi unde a inspectat, la faţa locului, digul aflat sub presiunea apelor. Împreună cu autorităţile locale şi efectivele Ministerului Afacerilor Interne, a supravegheat toată noaptea evoluţia situaţiei. În acest moment, la faţa locului se află şi ministrul Carmen Dan. Prioritatea noastră în acest moment este să convingem oamenii să părăsească zona aflată sub ameninţarea inundaţiilor. Chiar dacă apa s-a mai retras în acest moment, presiunea rămâne mare, şi dacă digul va ceda, atunci putem vorbi de punerea în pericol a vieţilor oamenilor şi cred că acest lucru este foarte important. Ministerul Afacerilor Interne este pregătit în acest moment pentru o evacuare forţată. Nu ne dorim acest lucru, motiv pentru care facem apel la oameni să înţeleagă situaţia şi să respecte instrucţiunile date de către autorităţi”, a declarat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a precizat că 31 de localităţi din 13 judeţe sunt afectate de inundaţii.

„În această dimineaţă ne-a fost transmis faptul că avem 31 de localităţi afectate din 13 judeţe. Sunt afectate trei drumuri naţionale şi peste 350 de gospodării. Prefecţii şi autorităţile din judeţele Braşov, Bacău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Mureş, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vaslui au acţionat în toată această perioadă şi vor rămâne în continuare concentraţi pentru a realiza intervenţii în sprijinul populaţiei, dacă va fi necesar”, a spus premierul.

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, împreună cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat şi şedul Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, se află joi în zonele afectate de inundaţii.

În Căpeni, judeţul Covasna, zeci de pompieri, jandarmi, poliţişti şi voluntari încearcă să întărească cu saci de nisip digul de protecţie care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt.

Aproape o sută de pompieri, jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi în localitatea Căpeni încă de miercuri seară, pentru evacuarea a trei sute de săteni, în condiţiile în care există riscul de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe Olt. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat, joi, pentru News.ro, că doar trei localnici au fost transportaţi, pe parcursul nopţii, la sala de sport din Baraolt, în timp ce alte trei persoane imobilizate la pat au fost duse cu ambulanţele la spitalul din Baraolt.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.