Astenia de primăvară nu este o boală
Astenia de primăvară nu este o boală, ci un cumul de stări fiziologice, normale, care apar atât la persoanele sănătoase, cât şi la cele care au asociată o altă patologie, însă poate avea urmări dintre cele mai nefaste dacă nu este tratată la timp, putând să ducă la depresie, susţin specialiştii.
Peste 800 de persoane au fost internate, de la începutul anului, la Institutul de Psihiatrie Socola, din cauza depresiei. Potrivit reprezentanţilor Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, pe parcursul întregului an 2017 au fost internate 4.646 de persoane care sufereau de depresie, dintre acestea 3.177 fiind femei.
Specialiştii susţin că aproape fiecare om s-a confruntat, în momentul trecerii de la iarnă la primăvară, cu o paletă de simptome greu de specificat, grupate sub denumirea generică de „astenie de primăvară”. Când aceste simptome se prelungesc, însă, în timp, vorbim de depresie, o afecţiune care poate avea urmări dintre cele mai nefaste dacă nu este tratată la timp.
Andreea Nester, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, a declarat că astenia de primăvară „nu este o boală, ci un cumul de stări fiziologice, normale”, care apar atât la persoanele sănătoase, cât şi la cele care au asociată o altă patologie.
„Este un proces de ajustare al organismului la schimbarea anotimpului. Practic, mintea şi corpul nostru depun un efort considerabil pentru a se putea adapta noilor condiţii de temperatură şi de luminozitate”, a declarat dr. Andreea Nester.
Conform acesteia, simptomul cel mai des întâlnit în cazul asteniei de primăvară este oboseala, care nu se justifică, nu are niciun motiv obiectiv şi, de multe ori, este asociată cu cefalee sau banala durere de cap.