Festivalul “I love Lipatti”, la a doua ediție

0

Primăria Municipiului București inaugurează luni, 19 martie, ora 19:00, Casa memorială „Dinu Lipatti”, care va găzdui, pe parcursul săptămânii viitoare, cea de-a doua ediție a Festivalului “I love Lipatti”.

La propunerea Primarului General Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în septembrie 2017, înființarea Centrului Cultural Casa Artelor „Dinu Lipatti”, în semn de omagiu pentru artistul de geniu Dinu Lipatti, ținând cont că în anul 2017 s-au împlinit 100 de ani de la nașterea acestuia.

Noul centru își are sediul chiar în casa în care artistul a trăit și a creat, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, la nr. 12. Aceasta a fost închiriată de Primăria Municipiului București și va fi introdusă în circuitul cultural al Capitalei.

Ideea proiectului Casa Artelor „Dinu Lipatti” aparține regizoarei Alice Barb, director fondator al acestei instituții și presupune crearea unui centru cultural ce va avea ca scop organizarea de festivaluri, concerte și manifestări cultural-educative, publicarea unor lucrări de specialitate, partituri sau alte materiale care au legătură cu viața și activitatea lui Dinu Lipatti. Noul centru cultural va  elabora, de asemenea, studii și publicații care să pună  în valoare patrimoniul spiritual reprezentat de opera marelui muzician român și transformarea lui într-un brand de țară, în condițiile conștientizării acestuia pe plan intern și internațional, acțiuni ce vor dezvălui valoarea incontestabilă pe care Dinu Lipatti o are pentru cultura românească.

Tot luni, odată cu inaugurarea casei memoriale, va avea loc și deschiderea celei de-a doua ediții a Festivalului „I Love Lipatti”, ce se va desfășura în perioada 19-25 martie 2018.

Festivalul „I Love Lipatti” se înscrie în seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri și omagiază, de asemenea, personalitatea pianistului român de geniu Dinu Lipatti.

În cadrul evenimentului, cei prezenți vor putea admira expoziția „Dinu Lipatti 1917-1950”, alcătuită din 20 de fotografii cu familia, profesorii și prietenii acestuia.

Începând cu ora 20:00, soprana Irina Iordăchescu, tenorul Lucian Corchiș, actrița Daniela Nane și pianista Mădălina Pașol vor susține un recital extraordinar de lieduri – Integrala liedurilor lui Dinu Lipatti – și poezie.

În perioada 21-23 martie, vor avea loc conferințe despre viața și creația lui Dinu Lipatti, susținute de către Prof. Univ. Dr. Grigore Constantinescu („Walter Legge despre Dinu Lipatti”), Prof. Univ. Dr. Dan Dediu („Despre pianistica lui Dinu Lipatti”), Lector Univ. Dr. Irina Hasnaș („Dinu Lipatti – Predecesori și urmași”), jurnalistul Marius Constantinescu („Dinu Lipatti. Schiță pentru un anti-brand”).

Cunoscut mai mult în străinătate decât în propria țară, supranumit „al doilea Enescu” și comparat, nu de puține ori, cu Mozart, Dinu Lipatti este perceput, la nivel international, drept unul dintre simbolurile culturii românești. Deși destinul a făcut ca marele nostru muzician să se stingă din viață la vârstă de doar 33 de ani, activitatea sa concertistică fulminantă, desfășurată în întreaga Europa, precum și invitarea sa ca Profesor Emerit la Conservatorul din Geneva, desemnarea de către BBC Music Magazine drept unul dintre cei mai buni 10 pianiști care au existat vreodată alături de Liszt și Rachmaninov, sunt elemente de natură să convingă de anvergura geniului său muzical.

Parteneri media: TVR, B1 TV, Național TV, Observator Cultural, Agerpres, Radio București FM, Național FM.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.