Merkel și Macron pregătesc reforma UE

0

La câteva zile după ce a fost învestită cu un nou mandat, cancelarul german, Angela Merkel, a efectuat vineri o vizită la Paris pentru a pregăti împreună cu Emmanuel Macron reformele „clare şi ambiţioase” asupra cărora doresc să ajungă la un acord până în iunie pentru a relansa o Europă „aflată în dezordine”, relatează AFP.

Cei doi lideri s-au exprimat pe rând în faţa presei, amândoi insistând asupra necesităţii de a găsi soluţii la provocările multiple cu care se confruntă Europa: criza migratorie, ascensiunea formaţiunilor eurosceptice în cadrul Uniunii, tensiunile diplomatice internaţionale şi reforma instituţiilor europene.

„Se deschide astăzi o etapă importantă, în care vom avea multe de făcut cu privire la deciziile pe termen scurt şi de schiţat perspectivele pe termen mediu şi lung pentru Europa noastră, mai esenţial decât în urmă cu câteva luni”, a declarat preşedintele francez.

„Am voinţa de a ajunge la acest lucru şi cred că putem face asta”, a adăugat cancelarul german. „Este mai necesar ca niciodată ca Europa să acţioneze unit într-o situaţie geopolitică în care multilateralismul se află sub presiune”, a adăugat Angela Merkel, aflată la prima vizită în străinătate după instalarea noului guvern, miercuri, la capătul unor intense negocieri.

Preşedintele francez aştepta de mai multe luni ca situaţia politică din Germania să se stabilizeze pentru a face să demareze din nou celebrul „motor franco-german”, implicat în evoluţia a numeroase dosare europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.