Ministrul Toader cere desecretizarea protocoalelor SRI-DNA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacționat la afirmaţia premierului Viorica Dăncilă și a anunțat că va cere și desecretizarea protocoalelor dintre SRI și DNA.

Înseamnă încă un pas spre normalitate, reglarea raporturilui dintre autoritățile publice, ceea ce ne cere statul de drept să ne desfășurăm activitatea numai pe baza legii. Am discutat cu premierul și articolul 3 din legea 182 spune că protocoalele secrete nu pot împiedica accesul la informațiile publice. Eu sunt de acord cu solicitarea premierului. În egală măsură trebuie să ne adresăm nu doar SRI, ci și DNA.

CSAT spune că nu poate desecretiza protocoalele, asta înseamnă că, indirect, le recunoaște, ceea ce e foarte bine. Voi vedea care e solicitarea doamnei premier și dacă nu acoperă și solicitarea către Ministerul Public, în limita prerogativelor pe care le am, eu voi solicita, luni, la prima oră, voi cere desecretizarea de către DNA”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Guvernul a anunţat printr-un comunicat că premierul Viorica Dăncilă solicit desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și alte instituții, „având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcţionarea României că stat democratic în care funcţionează separaţia puterilor în stat, precum şi poziţia oficială exprimată astăzi de Administraţia Prezidenţială”.

Tot vineri, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a anunţat că nu a impus încheierea de protocoale între SRI şi DNA sau între SRI şi alte instituţii ale statului, comunică Administraţia Prezidenţială. Precizările vin în contextul informaţiilor vehiculate privind unele protocoale secrete încheiate de SRI cu instituţii ale statului la cererea CSAT.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.