Expoziție dedicată patrimoniului UNESCO al Olteniei

0

Expoziţia temporară „Oltenia şi patrimoniul său UNESCO” – un discurs al specificităţilor şi al regăsirilor identitare româneşti – se deschide luni, la secţia de etnografie a Muzeului Olteniei din Craiova.

Evenimentul este dedicat Zilei Olteniei, care a fost instituită la 21 martie printr-o lege adoptată anul trecut de Parlament, informează Agerpres.

Potrivit Muzeului Olteniei, prin acest demers expoziţional, specialiştii secţiei de etnografie au dorit să puncteze elementele care ţin de cultura tradiţională românească şi care sunt menite să conserve, să salveze şi să promoveze elemente specifice culturii noastre tradiţionale, iar în acest sens sunt aduse în atenţia publicului artefacte incluse în patrimoniul universal UNESCO, aparţinând ceramicii de la Horezu, scoarţe tradiţionale româneşti, mărţişorul tradiţional, Căluşul – ca dans ritual.

„Ceramica de Horezu a fost acceptată în patrimoniul imaterial al UNESCO în 2012, complinind alte tradiţii şi meşteşuguri româneşti precum doina şi dansul căluşarilor. La Horezu, aproape toţi localnicii sunt meşteri ceramişti, unii renumiţi pe plan extern precum cei din familiile Bâscu, Mischiu, Pietraru, Ţambrea, Paloşi, Olaru, Vicşoreanu etc. Aceştia au deprins meşteşugul din generaţie în generaţie, păstrând modelele tradiţionale şi autentice, dar şi-au imprimat originalitatea cu măiestrie. Alături de ceramica de la Horezu, experţii UNESCO au considerat în anul 2016 că tehnica de ţesut a scoarţelor româneşti la război este demnă, în egală măsura, de a sta alături de toate celelalte forme de artă şi cultură recunoscute universal ca forme de expresie a creativităţii, identităţii şi coeziunii sociale”, se arată într-un comunicat al Muzeului Olteniei.

Sursa citată a mai menţionat că, în afară de dansul căluşarilor, doina, tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei româneşti şi meşteşugul olăritului de la Horezu, patrimoniul UNESCO s-a îmbogăţit în anul 2017 cu sărbătoarea Mărţişorului, ca element esenţial în promovarea şi salvgardarea patrimoniului cultural naţional, atât la nivel local, cât şi internaţional.

Naraţia muzeologică va fi susţinută de module expoziţionale care vor pune în valoare obiectele etnografice intrate în patrimoniul universal, precum şi de un film documentar cu jocul căluşarilor.

Parlamentul a adoptat anul trecut instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei, sărbătoarea urmând a fi marcată de autorităţile locale şi centrale, precum şi de instituţiile publice de cultură din străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-artistic şi ştiinţific.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.