Ilie Covrig, un secretar de stat care se luptă pentru protejarea pădurilor!

Cotidianul online „Cronica Română” a criticat dur, de-a lungul vremii,  politizarea excesivă a administrației publice centrale și locale. Prea multă incompetență, prea multă influență politică, prea multe rezultate neconvingătoare, prea puțini profesioniști în funcții cheie ale statului român…

Tocmai de aceea considerăm că trebuie salutată numirea unor profesioniști în conducerea unor ministere.

Numirea secretarului de stat pentru păduri, din cadrul Ministerul Apelor și Pădurilor, Ilie Covrig, a trecut, oarecum, neobservată. Puține rânduri în presa din Mureș și Cluj, prea puține din punctul nostru de vedere, au anunțat faptul că un profesionist în domeniul pădurilor ( cu o experiență de 23 de ani în cadrul RNP-Romsilva) a fost desemnat în această importantă funcție. Ilie Covrig a fost, rând pe rând, inginer silvic, șef de ocol și în ultimii șase ani șef al Direcției Silvice Mureș. Ilie Covrig este, de asemenea, profesor la Univesitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Inginerul silvic Ilie Covrig cunoaște foarte bine problemele cu care se confruntă pădurile României, fie ele de stat sau private, cunoaște foarte bine nevoile/prioritățile RNP-Romsilva, o Regie performantă, cu un management profesionist care a depășit toți indicatorii de performanță asumați (iar echipa directorului general, Dragoș Ciprian Pahonțu, merită felicitări în acest sens!), cunoaște foarte bine necesitatea unor ordine de ministru/legislații coerente în acest domeniu.

Predecesorul său, Istrate Ștetco, a bulversat domeniul Pădurilor, Romsilva și Direcțiile Silvice prin decizii haotice, greu de înțeles, situație ce a îngreunat semnificativ activitatea unui domeniu care, pentru a da rezultatele scontate, are nevoie, înainte de toate, de coerență și simplificare a normelor de lucru.

Este foarte bine că Ioan Deneș, un ministru extrem de implicat, care a reușit în doar o lună și jumătate, să-și pună amprenta asupra unui minister greu de gestionat, are în echipa sa doi secretari de stat profesioniști: Ilie Covrig și Adriana Petcu. În aceste condiții, domeniile Pădurilor și Apelor sunt cum se spune, pe mâini bune.

Noul secretar de stat pe Păduri va avea o misiune grea. Interesele uriașe din domeniu îl vor avea ca țintă. Vor exista presiuni la adresa sa, vor exista tentative de a-l deturna de la prioritățile programului de guvernare asumat de PSD. De altfel, încă de la desemnarea sa, atacurile, încă firave, l-au vizat. Unele ONG-uri de mediu care se ocupă de orice altceva mai puțin, însă, de protejarea pădurilor, îl vor viza și ele, dacă interesele le vor fi afectate.

Cât timp va rămâne, însă, același profesionist, cât timp va răspunde uriașelor așteptări ale colegilor săi din Romsilva, cât timp ordinele de ministru vor fi clare, vor ajuta și nu vor mai bulversa sistemul, Ilie Covrig va fi un secretar de stat competitiv.

Cum se spune, mingea este (doar) la el…

Iulian Badea

Citește și
1 Comentariu
  1. Sipos Ioan spune

    Predecesorul lui, Istrate jumară a făcut la minister ce făcea la Cluj, adică tot felul de scenarii cu dedicație pentru clientela sa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.